Duktiga kirurger klarar ändtarmscancer
Möjligheterna att överleva cancer i ändtarmen har ökat kraftigt under de senaste årtiondena. I dag är Sverige det land i världen som är bäst på att bota denna svåra cancerform.I det stora hela har patienterna ungefär samma chanser till bot vid de flesta sjukhus. Men det finns undantag.
—Det är tydligt att den rikstäckande satsning som gjorts för att lära ut bättre och säkrare kirurgi vid ändtarmscancer burit frukt. Men det finns enstaka sjukhus som nog har skäl att fundera över om de inte borde ompröva sin verksamhet, säger Lars Påhlman, professor i kirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande för kvalitetsregistret.
I registret finns detaljerade uppgifter om nära 10 500 kvinnor och män som någon gång under åren 1995 till 2003 vårdats för cancer i ändtarmen, rektalcancer.
Bäst i världen
Av dem som kunnat följas under minst fem år är numera nästan hälften i livet och av dem som avlidit har många dött av helt andra orsaker än sin cancersjukdom.
—Inget annat land redovisar så goda överlevnadssiffror vid denna svåra cancerform. Jämfört med till exempel England är femårsöverlevnaden vid ändtarmscancer flera procentenheter högre hos oss, säger Lars Påhlman.
Det finns skillnader mellan olika sjukhus när det gäller hur stor andel av patienterna som är i livet efter fem år.
—Men de flesta sådana skillnader är små och bara i undantagsfall låter de sig inte förklaras av slumpen. Dessutom är det intressant att konstatera att det är mycket små skillnader mellan de olika landstingen och regionerna, säger Lars Påhlman.
Stor volym viktig
Av uppgifterna i registret framgår att lokala återfall varit mindre vanliga bland patienter som strålbehandlats innan cancertumören opereras bort än bland patienter som inte strålbehandlats.
Siffrorna visar också att en något högre andel av patienterna dör eller får en ny lokal cancertumör efter att ha behandlats vid ett sjukhus som gör få operationer än ett sjukhus som gör många operationer varje år.
—Det talar för att en stor volym sannolikt är viktig, säger Lars Påhlman.
Men det är inte alltid som störst också varit bäst.
Patienter som opererats på stora sjukhus som Karolinska universitetssjukhuset Huddinge och S:t Görans sjukhus i Stockholm har haft klart sämre resultat än vad genomsnittet haft vid övriga sjukhus i landet.
Omvänt har patienter som opererats vid en del små sjukhus som till exempel Motala lasarett och Värnamo sjukhus haft klart bättre prognos.
Kirurgisk skicklighet
—Den faktor som verkar att vara allra viktigast för prognosen är kirurgisk skicklighet. Ett litet sjukhus med hög kirurgisk kompetens kan klara sig klart bättre än ett större sjukhus där det finns kirurgiska brister, säger Lars Påhlman.
Några av de mått på brister i den kirurgiska kompetensen som redovisas i registret är att patienten måste opereras om, att det gått hål på tarmen under operationen, att den kvarvarande tarmstumpen inte sköljts för att bli kvitt eventuella kvarvarande cancerceller innan den sys fast igen och, i värsta fall, att patienten dör under den närmaste tiden efter operationen.
—Här finns i flera fall klart utrymme för förbättringar. Men trots dessa brister dominerar den positiva bilden. De sjukhus hos oss som redovisar sämst resultat presterar faktiskt bättre än vad genomsnittssjukhuset i England gör, säger Lars Påhlman.
FAKTA
Sjunde vanligaste cancerformen
I Sverige insjuknar årligen cirka 2 000 personer i ändtarmscancer, rektalcancer. Det gör ändtarmscancer till den sjunde vanligaste cancerformen.
Ändtarmscancer är något vanligare hos män än hos kvinnor.
De flesta som insjuknar i ändtarmscancer är äldre än 70 år. Före 50 års ålder är sjukdomen sällsynt.
Sedan mitten av 1970-talet har dödlighetens i Ändtarmscancer fortlöpande sjunkit. När sjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium botas mer än nio av tio patienter.
De vanligaste symptomen vid ändtarmscancer är blod i avföringen och ändrade avföringsvanor. I tidiga stadier ger sjukdomen dock ofta inga påtagliga besvär.
Ändtarmscancer är flerdubbelt vanligare i västvärlden än i Asien och Afrika. Olika kostvanor tros vara en av förklaringarna till skillnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!