Duk i halvklot ger dataspel ny dimension
Med ett hemfilmat videoklipp på Youtube har Uppsalasonen John Nilsson blivit världskändis och utsedd till årets nörd av Tekniska museet. Filmen visar hans jdome, en halvklotsformad projektionsduk som ska fördjupa spelkänslan vid datorn.
Spelvärlden blir större, med ett synfält på 180 grader, här jämfört med en traditionell datorskärms begränsade synfält.
Foto: Jdome.com
Det var i mitten av maj som stormen kring Jdome brakade loss och ledde till stor uppmärksamhet både i vanliga medier och i bloggosfären. Men hos John Nilsson föddes grundidén 2005, när familjen väntade sitt första barn. Med ståltråd, vita pappersark och tejp byggde han en första prototyp till Jdome i vardagsrummet.
För att fördjupa spelkänslan på det sätt som John Nilsson tänkt sig, kopplar man en standarddator till en projektor, ställer den kupolformade skärmen framför projektorn och laddar sitt favoritspel. Spelet behöver inte modifieras. Jdome kan användas till vilka spel som helst som rör sig i en 3D-värld, bara det går att ändra spelets field of view (synfält, den synliga delen av spelets värld) till omkring 120-125 grader.
- Man ser samma spelyta men tar bort ramarna på monitorn och låter bilden flöda ut åt alla håll och kanter, förklarar han.
Villkoret är att man tittar rakt fram på den fiktiva skärmen. Börjar man vrida på huvudet och se sig om i halvklotet så försvinner illusionen, eller immersionen (engelska = fördjupning) som är det begrepp John Nilsson ofta använder.
Den allra första prototypen fungerade, precis som konstruktören tänkt sig.
- Den var till och med hopfällbar, säger uppfinnaren.
Men han medger att den var lite instabil och inte så mycket att fälla upp igen. Och han mötte då inget enormt gensvar.
- Kompisarna sa kul grej ungefär, berättar John som la ner hela projektet ända tills familjen för ett drygt år sedan började vänta barn nummer två.
- Det är då man ska boa in sig, säger han som i stället la energi på produktutveckling som lett fram till en prototyp hållbar att visa för en bredare publik. Den går också att packa både ihop och upp igen, något som är viktigt för uppfinnaren.
Helst ska den färdiga produkten rymmas i en väska av storlek mindre golfbag. Dit är det en bit.
- Nu går den ned i fodralet till en surfbräda, säger han.
Konstruktionen behöver också utvecklas.
- Sfärmaterialet är en svår nöt att knäcka, säger han.
Det får ju inte finnas några skarvar, fästpunkter eller stag som syns och stör synintrycket eller sitter i vägen för bildens väg från projektor till dukens baksida. Tänk paraply, fast med exakt rundning som ett halvklot och utan tygskarvar eller spröt som går ihop i mitten. Det vore en idealisk jdome.
- Jag har en idé till lösning, men prototypen behöver utvecklas, säger John Nilsson.
Han har hittills fått 40 000 kronor i Almi-bidrag för att göra prototyp och söka patent, pengar som ska återbetalas om projektet blir framgångsrikt.
Nu hoppas han på ytterligare finanshjälp och sponsorer för att utveckla prototypen till något som går att tillverka och kan bli en konsumentprodukt. Trots att det är en bit kvar dit har han redan tagit emot omkring tusen beställningar via nätet och presentationsfilmen på Youtube har visats ungefär en kvarts miljon gånger.
Vad säger det genomslaget i nya affärskanaler om idén, produktens chanser och översatt till presumtiva kunder? Frågorna går till Christer Wikner, projektledare och John Nilssons kontakt på Uppsala Innovation Center.
- Enligt de som kan det är det ett bra mått på att grejen får stor spridning och har stort nyhetsvärde. Det är ett snabbt sätt att få reda på om en affärsidé har bäring internationellt.
Samtidigt ska man enligt Christer Wikner som innovatör även se upp med den stora uppmärksamheten.
- Går man ut hårt och brett så berättar man ju också för potentiella konkurrenter. I jdomes fall har han valt att ta den risken för att också föra ut varumärket internationellt.
Han är pionjär på området, blir därmed erkänd och på så vis assosicerad med varumärket, förklarar Christer Wikner.
- Även om det skulle komma kopior så har han mutat in originalet och byggt in originalstämpel i sin modell, tror han.
Lyckas jdome säger sig John Nilsson ha fler projekt i bakfickan. Varför till exempel nöja sig med en halvsfär, när det borde gå att bygga en projektionsduk med rundvisning 360 grader.
Fakta:
John Nilsson, 38 år.
Född och uppvuxen i Uppsala, bosatt i Sollentuna.
Gift och två små barn.
Jobbar som systemutvecklare.
Korades i maj till en av fyra nördar av Tekniska museet.
Intresserad av dataspel sedan unga år, som verklighetsflykt och som utlopp för fantasi
John Nilsson, 38 år.
Född och uppvuxen i Uppsala, bosatt i Sollentuna.
Gift och två små barn.
Jobbar som systemutvecklare.
Korades i maj till en av fyra nördar av Tekniska museet.
Intresserad av dataspel sedan unga år, som verklighetsflykt och som utlopp för fantasi
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!