"Dubblöst är livsfarligt"

Arrivas bussar har inte dubbdäck. Bussarna som bland ­annat skjutsar skolbarn har flera gånger hamnat i diket. - Det är på gränsen till mordförsök på våra barn, säger Urban Karlsson, orolig förälder.

Uppsala2014-02-18 17:17
Torsdagen den 4 februari åkte en buss på väg från Kimsta till Märsta ner i diket. En annan buss åkte dit för att plocka upp passagerarna men åkte också ner i diket. Bussarna fick sedan hjälp av ytterligare en buss.
- Det tog två och en halv timme för min dotter att ta sig till skolan, säger Urban Karlsson, pappa till en av eleverna som befann sig på bussen.
Urban Karlsson berättar att liknande händelser sker flera gånger varje vinter. Han tycker att det borde vara dubbdäckskrav på bussar som kör på landsbygden, på så sätt kunde avåkningarna undvikas.
- Rätt som det är blir några barn allvarligt skadade, säger han till Sigtunabygden.

"Inget händer"
Urban Karlsson har försökt att polisanmäla SL och Sigtuna kommun för allmänfarlig vårdslöshet.
- Det gick inte på grund av lagstiftningen som bara kräver fem millimeter mönsterdjup på däcken, säger han.
Han har också vänt sig till Sigtuna kommun fler gånger för att förmå dem att lösa situationen.
- Men ingenting händer, säger han.

Ställer ej krav på dubbdäck
På vissa sträckor inom kommunen har Sigtuna kommun upphandlat skolskjutsar. Det gäller bland annat sträckorna Odensala-Märsta och landsbygden utanför Sigtuna stad. Vid dessa upphandlingar kan kommunen ställa krav på till exempel säkerhetsbälten, dubbdäck och så vidare.
I dag kör bolagen Elenius buss och Knivsta buss åt kommunen. Även taxi 020 kör specialtransporter, vilket kan röra sig om barn med olika funktionshinder. Sigtuna kommun ställer i samtliga fall krav på säkerhetsbälte. Men det finns inget krav på vare sig dubbdäck eller snökedjor.
- Vi ställer bara krav på däckens kondition, säger Jan Söderlind på Sigtuna kommuns upphandlingsavdelning.

Linjetrafik för eleverna
De flesta turer via Kimsta till Märsta körs av Arriva genom SL. Kommunen har ett avtal med SL sedan 1995 där SL förbinder sig att trafikera tre linjer i Sigtuna kommun. Dessa turer räknas som ordinarie turer, även om de i folkmun kallas "skolskjutsar" eftersom många barn åker med dem till skolan.
Martin Wex, presschef på Arriva, säger att det inte finns något lagstiftat krav på dubbdäck för bussar. Han vill inte spekulera i om bussen skulle klarat halkan bättre med dubbdäck. Men tanken på att införa dubbdäck är inte helt främmande för Arriva. Just nu gör man ett test ute på Ekerö.
- Vi gör ett expriment med bussarna för se om vi får högre säkerhet. Vi provar under hela den här vintern, säger Martin Wex.

Kan inte ställa krav
Gun Eriksson (S) sitter i SL:s styrelse. Hon säger att kommunen inte kan ställa krav men "alltid kan tala om att man skulle vilja ha det ena och det andra". Hon kan inte minnas att man diskuterat just frågan om dubbdäck.
- Jag tror att det är svårt att få den standarden, säger hon och förklarar att bussarna som SL använder sig av måste vara flexibla och kunna köra på många olika sträckor.
Därför diskuteras standarden generellt och inte för just landsbygden eller sträckor där "många barn åker".

Billigast använda SL
Hon tycker inte att det är ett alternativ att kommunen går in och upphandlar om trafik på alla sträckor där många barn åker till skolan. Det skulle bli för dyrt.
- Man måste väga det ena mot det andra, eftersom vi använder skattebetalarnas medel vill vi i första hand använda linjetrafiken, säger hon.
Däremot tror hon att ett lagstiftat krav på säkerhetsbälte även för bussar som kör kortare sträckor kan bli aktuellt i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om