Enligt Stefan Holm, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Uppsala län, är ökningen helt unik.
– I vår statistik, som går tillbaka till 30-talet både lokalt och nationellt, kan jag inte hitta något exempel på en så kraftig ökning av avskjutningen av en viltstam från ett år till ett annat, säger han.
Avskjutningen har ökat i hela landet, men inte lika mycket som i Uppsala län. Den främsta orsaken till den kraftiga ökningen är att ovanligt många kultingar föddes förra våren efter den milda vintern 2011–2012, tror Stefan Holm.
Samtidigt har vildsvinen brett ut sig i nya delar av länet. De är fortfarande vanligast i öster och söder men börjar nu även etablera sig i Heby kommun i väster, där de tidigare har varit sällsynta.
– Det leder till att allt fler jaktlag kan jaga vildsvin på sina marker, vilket ökar avskjutningen, säger Stefan Holm.
Slutligen tror han att jägarna helt enkelt har blivit bättre på vildsvinsjakt, som skiljer sig radikalt från exempelvis älgjakt.
– Vi har jobbat intensivt på att utbilda jägarkåren de senaste tio åren och det ser vi frukterna av nu.
Det finns i dag inga exakta siffror på vildsvinsstammens storlek i länet, men Stefan Holm gissar att den ligger någonstans mellan 10 000 och 15 000 djur.
Hans prognos för det kommande jaktåret är att avskjutningen kommer att stabilisera sig på 4 000 individer eller strax därunder.
– Men i framtiden, när stammen är fullt etablerad i hela länet, kommer vi säkert att kunna skjuta 10 000.
Sture Johansson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen, välkomnar den ökade avskjutningen av vildsvin, som är ökända för att orsaka stora skador på jordbruket.
– Det är bra att jägarna äntligen tar tag i vildsvinsjakten. Nu gäller det att de håller i det här och inte lutar sig tillbaka, säger han.
Enligt Sture Johansson märks skillnaden tydligt för länets lantbrukare.
– Hittills i år har jag inte blivit uppringd av någon från Uppsala län som har haft problem med vildsvin. Så här års tidigare år kom det ett par tre samtal i veckan, säger han.