Dubbelt så många ska hjälpa brottsoffer
Brottsofferjouren i Uppsala har hittills i år tagit emot fler ärenden än vad man gjorde under hela förra året. Nu fördubblas antalet stödpersoner genom en utbildningssatsning som drar i gång i veckan.
— Polisen har blivit mycket bättre på att informera brottsoffer om den hjälp som finns. Man har informerat medarbetare om den skyldighet polisen faktiskt har att förmedla de här kontakterna, menar Kerstin Marin.
Det har sedan något år tillbaka funnits flera olika aktörer i Uppsala som arbetar med just brottsofferstödjande verksamhet. Förutom brottsofferjouren och polisens brottsofferenhet finns exempelvis kommunens stödcentrum för unga brottsoffer och kvinnojouren.
- I dag finns en tätare kontakt mellan oss och ett mycket bra samarbete, anser Kerstin Marin.
Hittills i år har brottsofferjouren hanterat 200 ärenden. Under hela 2004 hanterades 191 ärenden. Den ökade arbetsbördan har resulterat i att föreningen ansökt om ett ökat årligt bidrag från kommunen, cirka 300 000 kronor jämfört med tidigare 140 000. Förhoppningen är att föreningens avlönade samordnartjänst på 50 procent ska kunna utökas till en heltid.
Samtliga stödpersoner arbetar helt ideellt. I dag finns 15 stycken, men i december ska ytterligare 17 personer vara färdigutbildade. I den nya gruppen finns ett antal med invandrarbakgrund, vilket har varit en målsättning.
- Det är roligt att det varit ett sådant stort intresse för utbildningen. Men tyvärr har det som alltid varit svårt att hitta män som vill ställa upp, säger Kerstin Marin, som betonar att stödpersonernas uppgift inte är att agera kurator eller socialsekreterare.
I stället handlar arbetet om att vara en medmänniska som är beredd att lyssna och som kan slussa vidare om det finns ett behov av mer professionell hjälp.
FAKTA
Brottsofferjouren har funnits i Uppsala i över 10 år. Det är en ideell förening vars stödpersoner är utbildade för att möta människor i kris och ge information om hur exempelvis rättsapparaten fungerar. De flesta brottsoffer kommer föreningen i kontakt med via polisen, andra hör av sig på eget initiativ eller kommer i kontakt med jouren efter tips från exempelvis sin kurator.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!