I Storvreta bygger man ut det fiberbaserade bredbandsnätet. Två olika aktörer har fått tillstånd att dra fibernät. I delar av Storvreta kommer man därför få se sin gata uppgrävd och igengrävd, två gånger. De nätägare som arbetar med att dra fiber i Storvreta är Uppsala Stadsnät som ägs av IP-Only, och Skanova som gräver på uppdrag av Telia.
– Vi försöker samordna arbetena, men ibland är det inte alltid det går att göra. I detta fall kom vi in i ett sent skede och då är det svårare att samordna om vi ska kunna hålla leveransplanen till kunderna, säger Robert Cserhalmi, operativ chef på IP-Only.
Eftersom man är återställningsskyldig efter ett grävjobb, måste det första företaget på plats täcka igen dikena. När det andra företaget ska lägga fiberledning på samma ställe, tvingas de därför att gräva på nytt. Att samordna grävningen av fibernätet har dock varit ett mål. På Skanova hävdar man dock att det inte rör sig om parallella nät.
– En bra dialog med kommunen är viktigt för Skanova och i de fall vi kan samförlägga så gör vi det. Men i det här fallet så handlar det inte om parallella nät med IP-Only vilket försvårar möjligheten att samförlägga. I andra fall handlar det om bygg- och grävtekniker som gör det omöjligt att samförlägga. Det beror på hur förutsättningarna ser ut på gatan. Jag har dock full förståelse för om de boende blir irriterade om gatan grävs upp två gånger, säger Inger Gunterberg kommunikationsansvarig på Skanova.
I Uppsala kommun har man valt att låta flera olika kommunikationsoperatörer få tillträde till marknaden för att skapa konkurrens som gör det möjligt för kunderna att själva välja bredbandsoperatör. Detta har lett till att de två företagen fått tillstånd i samma område.
– Ansvaret för att samarbeta ligger på företagen och de strävar också efter att göra det för att få ner kostnaderna. Men det är inte alltid som de olika tidsplanerna går ihop. Vi på kommunen gör vad vi kan för att få de olika aktörerna att samordna, men vi har inte så stor påtryckningskraft som vi vill, säger Sebastian Hedberg, bredbandstrateg på Uppsala kommun.
Vem som står för kostnaderna för det dubbla grävandet är svårare att reda ut. På IP-Only hävdar man att det är borttagning och återställning av asfalt som kostar. Eftersom man inte lägger ny asfalt innan det andra företaget ska gräva, innebär det en oförändrad totalkostnad för dem båda, och ett oförändrat pris ut mot kund. På Uppsala kommun menar man att dubbla tillstånd kan vara ett sätt att hålla kostnaderna nere.
– Det är ju kunderna som betalar för de här tjänsterna, men i Uppsala har priserna på bredband via fiber varit i nivå med andra platser av liknande storlek. Det kan vara konkurrenssituationen som lett till att priserna hålls på en rimlig nivå, säger Sebastian Hedberg.