Dubbdäcken tappar skärpan

Dubbdäcken är inte riktigt så bra som testerna visar. Ett stort test av begagnade däck visar att dubbdäcken tappar mer av sin skärpa än dubbfria däck när de rullat några vintrar.

Dubbdäcken är inte så bra som sitt rykte. De tappar mycket mer i prestanda än dubbfria vinterdäck när de rullat några vintrar.

Dubbdäcken är inte så bra som sitt rykte. De tappar mycket mer i prestanda än dubbfria vinterdäck när de rullat några vintrar.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-11-28 11:15

Det är Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som jämfört nya och begagnade däck i ett stort test under olika förhållanden. Det ligger i linje med de resultat som tidningen Teknikens Värld genomförde i ett test av begagnade vinterdäck 2010. I tidningens test, där man undersökte de testvinnande däcken efter att de rullat 1 000 mil, motsvarande två vintrars normal körning, kom man fram till att de dubbfria begagnade däcken var bättre än de begagnade dubbäcken. ”Från säkert, snabbt och förutsägbart till sladdbenäget, svårhanterligt och klart långsammare”, var omdömet om de begagnade dubbdäcken i testet.

VTI testade ett större urval av begagnade däck från olika däckhotell, vilka jämfördes med nya däck. Genomsnittsåldern för de begagnade däcken var 5,5 år, vilket innebär att de är äldre än de däck som Teknikens Värld testade. De begagnade dubbdäcken hade tappat 20–30 procent av bromsprestandan jämfört med de nya däck som testades. De begagnade dubbfria tappade omkring 10 procent. Enligt VTI:s test är de begagnade dubbade däcken fortfarande något bättre än de begagnade dubbfria varianterna på ren is medan de dubbfria däcken är bättre än dubbdäcken på snö.

Då är att det är nordiska dubbfria däck som avses. De kontinentala vinterdäcken tappar allra mest prestanda. I vissa förhållanden är begagnade kontinentala vinterdäck mer jämförbara med sommardäck.

Motiverar fördelen på ren is även för begagnade dubbdäck att man kör omkring hela vintersäsongen med dubbdäck?

– Den här studien har inte vägt samman helheten utan bara tittat på trafiksäkerhetsaspekten. Det är ett val varje bilist får göra själv, säger Mattias Hjort.

Enligt testerna är det också stora skillnader mellan de bästa och de sämsta däcken inom varje kategori. Det som avgör om däcken är lagliga eller inte är hur djupt däckmönstret är. Men det man snarare ska titta på om man kör med dubbdäck på bilen är hur dubbutsticket förändras. Minst 0,9 millimeter ska det vara, enligt Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

Han säger att man på de begagnade däcken har sett att däckmönstret har slitits mer än dubbarna på vissa däck, vilket ger ett ökat dubbutstick, medan andra däck haft bättre mönster men sämre dubbutstick. Exakt vad det är som får dubbarna eller däckmönstret att slitas mest kan han inte säga.

– Har man dubbdäck är det viktigt att man under de första 50 milen kör in dubbdäcken försiktigt. Att man inte kör för fort i rondeller och att man kör på barmark så att man får upp värme i däcket, säger Mattias Hjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om