"Du tar en c-vitamin och vi tar antidepp"

I sina poddsändningar utgår Emma Westas Rödin och Siri Grenholm från sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

I sina poddsändningar utgår Emma Westas Rödin och Siri Grenholm från sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Foto: Jonas Larsson

Uppsala2014-11-26 12:00

På Pillerpoddens webbsida står ett citat av Håkan Hellström: "För jag tror, när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än." Så hoppfullt har det inte alltid känts för poddsändarna Emma Westas Rödin och Siri Grenholm. Det har varit många dagar då de inte orkat upp ur sängen. Med Pillerpodden vill de få fler att prata öppet om psykisk ohälsa. På bara en dryg månad har de fått 1 500 unika lyssnare.

– Den respons vi fått är enorm. Vi har fått så mycket tack, ni är bäst, ni är grymma, berättar Siri Grenholm.

Sändningarna känns lite som att smyglyssna på ett par tjejkompisar. Med flams och allvarhar de snackat om panikångest, hypokondri, självkänsla, prestationsångest, alkohol och att hångla. Alla ämnen kopplas till psykisk ohälsa. Fredagens sändning ska handla om misstag, mål och drömmar.

Tjejerna lärde känna varandra i Uppsala Musikklasser i åttan. I våras gick de ut gymnasiet. Nu vikarierar Emma på olika förskolor och Siri jobbar inom hemtjänsten. Siri Grenholm har haft en depression och preliminärt fått diagnosen bipolär sjukdom typ 2. Emma Westas Rödin fick en depression efter ett dödsfall i familjen, men säger att hon mår bra nu. Båda är uppväxta i familjer där de kan prata om allt.

– Alla har inte det stöd som vi har. Då kan vi vara ett stöd, som en vän, säger Siri och fortsätter:

– Det är ett stort tabu kring detta. Det är därför det heter Pillerpodden, för att få distans.

– Ja, du tar en c-vitamin och vi tar antidepp, säger Emma.

Poddsändningarna är som terapi för dem själva.

– Vi sätter ord på varandras känslor, säger Emma.

Lyssnare som tar kontakt och mår dåligt får tips på vart de kan vända sig. Siri Grenholm och Emma Westas Rödin betonar att de inte är några proffs.

Med sin podd hoppas de öppna dörrar och sprida sitt budskap även till dem som inte mår dåligt själva. Nu vill de gärna hålla föreläsningar och workshops på skolor och i ungdomsgrupper. De har redan skickat efter material, små kort där det står vad man kan säga till någon som verkar må dåligt och ballonger textade med fördomar om psykisk ohälsa att sticka hål på.

Om Pillerpodden når 12 000 visningar före nyår har de lovat att tatuera "Vår tur" någonstans på kroppen.

– Vi ser ljust på framtiden. Det finns ingenting vi inte kan tackla, säger Siri Grenholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om