Just nu pågår ihärdiga tester av antikroppar mot covid-19, nationellt såväl som i region Uppsala.
Den som får ett positivt resultat kan antas ha en minskad risk att åter smittas och därmed minskad risk att föra smittan vidare till andra. Det meddelar Folkhälsomyndigheten i en ny vägledning för antikroppspåvisning.
– Fast viss risk finns ändå att via kontakt överföra smittan från en person till en annan. Så fortfarande gäller till exempel god handhygien, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.
Även viss felmarginal finns. Man vet ännu inte exakt hur stor del av befolkningen som har haft corona, men den andelen påverkar hur stor del av de positiva resultaten som kan antas vara falska. Ju fler som varit sjuka desto mindre risk för ett falskt positivt provsvar.
Men nu verkar det som att personer som testar sig har större anledning att misstro ett negativt provresultat, än ett positivt. Även om resultatet är negativt, och du inte har antikroppar, finns en möjlighet att ändå haft covid-19 och utvecklat ett motstånd mot coronaviruset.
– Antikroppar är bara en gren av immunförsvaret. Den andra grenen är T-celler, som söker upp och dödar infekterade celler. Det finns ett överlapp i vad T-celler kan känna igen som coronavirus. Det kan vara så att en andel av oss har varit sjuka i förkylningscoronavirus och fått T-celler som också reagerar mot covid-19-viruset. Men dessa syns alltså inte i antikroppstesterna, förklarar Henrik Brändén, immunolog och vetenskapsskribent verksam i Uppsala.
Den 29 juni publicerades en studie i linje med just detta. Det var forskare från Karolinska institutet i Stockholm som presenterade sina resultat om så kallad T-cellsimmunitet. Studieresultaten antyder att denna finns hos många personer som haft milda eller inga symtom på corona – och även hos personer som lever nära en person som haft viruset.
Henrik Brändén förklarar vidare:
– Det är många som testar sig i tron att de haft corona som kommer bli besvikna. Men det är egentligen bara det positiva svaret som innehåller meningsfull information, eftersom det är möjligt att ändå vara immun. Sedan ska man förstås inte utgå från att man har T-cellsimmunitet och släppa på restriktionerna.
Johan Nöjd varnar också för en falsk trygghet. Studien är ung och ännu inte publicerad i en vetenskaplig tidskrift, så det dröjer innan man kan vara helt säker på resultaten.
– Det behövs fler studier och mer fakta. Men det vore ju bra, inte minst för att studien tyder på att det är dubbelt så många som har T-cellsimmunitet som de med antikroppar, säger Johan Nöjd.
Vad gäller tillförlitligheten hos antikroppstester är det olika om testerna påvisar antikroppen Immunglobulin G (IgG) eller IgM. IgG-positiva provsvar är mer specifika än IgM-provsvar, vilka även ger utfall på en just nu pågående eller nyligen genomgången infektion.
Folkhälsomyndigheten anser också att laboratoriebaserade tester har högre prestanda och möjlighet att standardisera utförandet, än de så kallade snabbtester som erbjuds på apotek.
Trots att positiva provsvar kan vara falska, tycker både Henrik Brändén och Johan Nöjd att man kan lita på att ha antikroppar om det är vad testet säger.
– Gissningsvis har mellan 8 och 10 procent av befolkningen haft corona, och då är felmarginalen så liten att man kan lita på ett positivt provresultat, säger Johan Nöjd.