Shahriar Zaman, 38 år, passerar Resecentrum. Han är en man som har för bråttom för att använda sig av gula gubbar och små bilder på hjärtan och blommor.
– Jag använder emojis ibland. När det är födelsedagar och sådant brukar jag skicka en tårta, en present och en smiley. Men oftast ska det gå snabbt att få iväg meddelanden och då hinner jag inte välja emojis.
17 juli är World emoji-day. Dagen firas för elfte gången och är ett sätt att främja användningen av emojis. Kanske inget att skicka tårtor till folk om, men väl en påminnelse om hur mycket de där små figurerna påverkar våra liv och vår kommunikation.
Emojis blev ett stort fenomen runt 2010. Då standardiserades emojisarna så att samma emojis kunde användas i alla olika typer av telefoner. Innan dess hade vissa telefoner en uppsättning gubbar, en annan hade andra, och hade man olika telefonmärken kunde man inte tyda varandras emojis.
Under pandemin tog användningen av emojis ett kliv från den privata sfären till arbetslivet.
– När vi började jobba hemma och mycket kommunikation började ske på Teams och Slack trädde emojin in även på arbetsplatser. Vi behövde snabba sätt att kunna svara varandra i text, berättar Daniel Hånberg Alonso.
Han har skrivit boken "Emoji: En historia om känslor, bajs och ett gult leende" och har suttit i flera morgonsoffor för att försöka guida människor i hur vi ska förstå emoji-språket.
En av de saker som han tycker är mest fascinerande med emojis är den organisation som ligger bakom dem. Det är ett konglomerat av företag som innefattar bland andra Netflix och Apple, som går under benämningen Unicode. De bestämmer att det sedan förra året exempelvis finns en bild på ingefära bland figurerna. De har även gjort standarden för all text som används när vi kommunicerar digitalt, alla mejl, alla sms – allt.
– Unicode har med andra ord makt över hur vi kommunicerar digitalt. Men jag upplever dem som good guys, de är väldigt transparenta med allt de gör och vem som helst kan exempelvis föreslå en ny emoji. Motiverar man det tillräckligt bra kan de föra in den i emoji-alfabetet, berättar Daniel Hånberg Alonso.
Unicode har en lista med över 3600 emojis där figurernas namn står (till exempel "smiling face in tears", alltså "leende ansikte i tårar"). Men i motsats till det vanliga alfabetet finns det ingen egentlig betydelse i varje symbol. De betyder helt enkelt vad vi vill att de ska betyda. Ett av kriterierna när Unicode lägger till nya är att man kan använda dem på många olika sätt.
– Ett exempel på en emoji som kan tolkas väldigt olika är ansiktet som ler med stängd mun. Vissa kanske bara tycker att texten blir lite gladare, medan andra tycker att gubben ler så lite att det blir som ett hånleende, något passivt aggressivt, säger Daniel Hånberg Alonso.
Så hur ska man då använda gubbarna om man inte vill framstå som obehaglig, tråkig eller oprofessionell?
Naoko Watanabe, 46, använder ofta hjärt-emojin för att lätta upp ett meddelande. Hon använder inte emojis på jobbet:
– Det riskerar att uppfattas som ett skämt. Jag arbetar inom finans.
Thomas Wilenhed, 64 år, har en helt annan inställning. I hans sms flödar bilder och figurer, känslouttrycken sprakar.
– Man förstår symbolerna lättare än vanlig text. En emoji säger så mycket, som den gröna som kräks. Den är min favorit och används ofta.
Medan 18-åriga Samuel Kiefer knappt använder emojis alls.
– Man behöver inte emojis så mycket. Det är väl mer om man skriver snabba, korta svar så förklarar emojin tonläget.
De mest populära emojisarna i världen 2024, är enligt Apple gubben som skrattar så mycket att den gråter, den störtgråtande emojin och hjärtat. Det är kort sagt väldigt tydliga symboler, och emojiexperten Daniel Hånberg Alonso tycker också att tydlighet är ett bra ledord om man är osäker på hur man ska använda emojis.
– Skicka inte bara en cowboy utan skriv först vad du menar. Emojis är ett sätt att förenkla, mjuka upp och ge färg till ett hårt skriftspråk. De är som all annan kommunikation, du anpassar den efter den du skriver med.
Så inte skicka bajskorv-emoji till chefen när man misslyckats med något?
– Om du och din chef har den typen av kommunikation kan du absolut skicka bajskorv till chefen. Det finns inget rätt och fel när det kommer till emojis, allt handlar om kontext.