Du är mer lik en mask än du tror

Maskar är inte så olika oss människor som de flesta nog tror. När det gäller något så livsavgörande som matsmältningsorganens uppbyggnad och gener som är inblandade är vi i själva verket väldigt lika.

Foto: JACK MIKRUT / Scanpix

Uppsala2012-10-25 19:00

Det visar forskare vid Uppsala universitet tillsammans med norska kolleger i en studie som publiceras i biologitidskriften Current Biology. I studien undersökte forskarna vilka arvsanlag som är aktiva under utvecklingen av inälvor, mage och anus hos embryon av den så kallade penismasken Priapulus.

Forskarna fann att utvecklingen av matsmältningsorganen följde samma mönster hos maskarna som hos till exempel människor, fiskar och grodor. Men det som överraskade dem allra mest var att exakt samma gener var inblandade i denna process.
– Detta betyder att ursprunget till människans mage ligger längre tillbaka i tiden än man trott, troligen cirka 500 miljoner år, säger forskaren Ralf Janssen vid Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet.

Den dateringen kan forskarna göra eftersom det finns fossil av Priapulusliknande maskar från den kambriska perioden för cirka en halv miljard år sedan. Dessa maskar anses vara bland de allra första djuren som är bilateralt symmetriska, dvs har en höger- och en vänstersida.
Priapulider är havsmaskar. De lever på grunt vatten, bland annat på den svenska västkusten, där de förökar sig under vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!