Drunkningarna ökar – uppmaningen: Bygg fler simhallar

Drunkningarna i länet såväl som i landet i stort har ökat. Det visar en rapport från Svenska Livräddningssällskapet. "Pandemin kan vara en orsak", säger en säkerhetsansvarig.

Antalet drunkningar i länet såväl som på riksplanet har ökat, enligt Svenska Livräddningssällskapets rapport.

Antalet drunkningar i länet såväl som på riksplanet har ökat, enligt Svenska Livräddningssällskapets rapport.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2022-02-02 12:00

Under 2021 dog 97 personer i drunkningsolyckor, visar Svenska Livräddningssällskapets preliminära årsrapport. Det är 20 fler dödsfall jämfört med 2020. I Uppsala drunknade enligt sammanställningen fyra personer under 2021. Året dessförinnan var den siffran ett.

Enligt Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet på Svenska Livräddningssällskapet, är klimatförändringar och pandemin några av förklaringarna till ökningen.

– Det var ganska svåra förhållanden på isarna. Inte minst på grund av snabba väderomslag. Sen tror jag även att det finns en pandemieffekt, inte minst i och med att simhallarna varit stängda och barn inte fått tillgång till simskola och vuxna inte kunnat underhålla sim simkunnighet.

undefined
Mikael Olausson på Svenska Livräddningssällskapet vill att fler simhallar byggs, inte minst på landsbygden. "Vi ser att det byggs fler anläggningar men de tenderar att bli stora och placeras i de större städerna".

En utmaning på lång sikt är att bassängytan sett till folkmängd håller på att minska. Olausson tar upp förslaget om att riva Fyrishov som ett exempel.

– För Uppsalas del, som är ett landsbygdslän, behövs det fler bad. Vi ser att det byggs fler anläggningar men de tenderar att bli stora och placeras i de större städerna.

Olaussons uppmaning till politikerna är tydlig: Bygg simhallar i anslutning till nya skolor – det kan rädda liv.

Statistiken är preliminär och utgår ifrån medierapportering om drunkningstillbud. Den är inte exakt men fungerar bra för att urskilja trender, enligt Olausson.

Den officiella drunkningsstatistiken från Socialstyrelsen kommer i september.

UNT:s guide till hur man räddar en person ur vattnet:

Rapporten i korthet

– Förra året drunknade 97 personer

– Av dem var 78 (80 procent) män

– Åldersspannet 60 år och äldre var överrepresenterat

– Dödsolyckorna inträffade oftast i en sjö

– De flesta dödsfall inträffade i samband med bad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!