Hållbarhet är det nya svarta i modebranschen. Ett nytt direktiv från EU syftar till att uppmana textiltillverkare att skapa produkter med längre livslängd.
– För att leva upp till detta behövs utbildningar som ger eleverna den kompetens som krävs för att designa hållbara produkter, tycker Daniel Öberg, rektor på Drottning Blanka.
Drottning Blanka är den enda gymnasieskola i Uppsala som har profilerat sig inom modedesign på estetiska programmet i nästan 15 år.
– Genom att designa produkter med längre livslängd och flera användningsområden kan vi minska överkonsumtionen. Vi måste då investera i utbildningar som ger ungdomar möjlighet att utveckla kompetens inom textil, konstaterar han.
Sverige har inte längre en textilindustri som förr, med städer som Norrköping och Borås.
– Mycket av tillverkningen har nu flyttat utomlands. Men Sverige har fortfarande en stark bas av teknisk och designmässig kompetens som kan främja hållbar utveckling – om bara rätt utbildningar finns på plats, säger han.
Emilia Andersson, tidigare elev vid Drottning Blanka, håller med.
– Det skulle vara enklare för elever om det fanns fler utbildningar här hemma. Sverige är känt för sin hållbarhet inom textil, och fler utbildningar skulle kunna stärka den positionen, säger Emilia Andersson.
Hon har valt att studera i Italien på grund av de begränsade utbildningsmöjligheterna i Sverige. Kursavgiften i Italien kostar 26 000 euro per år, vilket CSN-lånet täcker.
– Tyvärr finns det bara två utbildningar inom modedesign i Sverige, och det är väldigt svårt att komma in på dem.
Skolverket har länge varit medveten om bristen på kompetens och utbildningar inom textil.
– Branschrepresentanter har lyft behovet av utbildad arbetskraft inom textila yrkesområdet, säger Anette Levin, undervisningsråd på Skolverket.
En lösning är dock på väg. År 2025 ska det Hantverksprogrammet, som har funnits i 30 år, läggas ner och ersättas med nya alternativ.
En av de stora förändringarna är införandet av en ny utbildning med eget examensmål.
– Skolor kan ansöka om att starta utbildning med eget examensmål inom textil och sömnadsteknik. Den här utbildningen är praktiskt inriktad och kan attrahera elever från hela landet, säger Anette Levin.
Nio ansökningar för gymnasieutbildningar inom design och sömnadsteknik har godkänts och kan starta hösten 2025 – i städer som Malmö, Stockholm och Gävle. Ingen av dessa finns i Uppsala.
Samtidigt vill regeringen stärka estetiska programmet på gymnasiet med en ny inriktning kallad Modedesign. Den är högskoleförberedande och ger elever en grund i sömnad och designprocesser.
Anette Levin uppmanar gymnasieskolor i hela landet att ansöka om att starta utbildningar inom textila yrkesområdet.
– Skolverket kan skapa riktlinjer som ger skolorna möjlighet att starta utbildningar. Sedan är det upp till skolorna själva att an ordna dem, säger hon.
Drottning Blanka är en av skolorna som ansökt om att få starta den nationella inriktningen Modedesign. Ansökan avslogs dock. Skolinspektionen bedömde att det saknades tillräckligt stöd för en bred efterfrågan på utbildningen. Den ansågs heller inte vara en tillräcklig ersättning för det nedlagda Hantverksprogrammet.
Daniel Öberg, rektor på Drottning Blanka, är besviken.
– Att få den nya inriktningen modedesign hade gett oss möjlighet att erbjuda fler specialiserade kurser kopplade till modedesign och hållbarhet, säger Daniel Öberg.