Drömmen som blev verklighet

Redan när Ibba Andersson och Staffan Larson flyttade till gården med den gamla förfallna kvarnen hade de en förhoppning om att den återigen skulle kunna bli en samlingsplats för bygdens folk.

Foto:

Uppsala2012-06-09 08:02

I dag är drömmen nästan verklighet – tack vare något som kallas byggnadsvårdsläger.
Men det har tagit tio år.
– Vi hade bott stora delar av veckorna i vår sommarstuga eftersom vi båda har ganska fria yrken. Men varje gång vi var tvungna att åka tillbaka till Stockholm tog det emot mer och mer, säger Ibba Andersson, sångpedagog och sångerska som numera sköter kafeét i Forsby kvarn och som tillsammans med sin man Staffan har hand om allting som har med renoveringen av den gamla kvarnen att göra.
I 3-4 år letade paret efter ett ställe på landet. När Staffan så visade upp en bild på Hemnet på ett rött hus såg man till höger på bild någonting gammalt och avskavt.Det var kvarnen.
– Jag gick i gång direkt när jag såg bilden, jag vet inte varför. Det var bara en kant man såg och den dåliga rappningen.

Det var i slutet av maj 2002 som de såg Forsby kvarn utanför Fjärdhundra, två mil norr om Enköping, första gången.
– När vi kom hit blev vi totalförälskade. Det ligger så vackert, platsen är så speciell. Men kvarnen var full av gammalt bråte. Vi städade ett par år och funderade på vad vi skulle göra med den.
Själva flyttade de in i kvarnmästarbostaden som ligger intill. Forsby kvarn byggdes 1860 och har varit en samlingsplats för folk från de omkringliggande jordbruksbygderna sedan dess. På 1920-talet startade en såg i lokalerna som ligger så vackert vid den lilla porlande Örsundaån.
– Vi hade våra 50-års kalas där, vi började med det. Men jag drömde om att ha konserter här inne och min kompis Mona sa – det är väl bara att sätta i gång.

2006 var premiär för en 6 timmar lång maratonkonsert. Eftersom både Staffan och Ibba är musiker och har jobbat länge, bestod många av deltagarna av deras vänner.
De klassiska konserterna har fortsatt varje sommar och har varit mycket populära.
– Musik är musik om än i en sprucken kvarn, säger Ibba och skrattar. Vi har fått stöd av länsstyrelsen för den verksamheten, men den förfallna byggnaden visste vi inte riktigt vad vi skulle göra med. Vi hade inte råd att satsa alla pengar som behövdes. Taket lades om det första vi gjorde, men sen tog det stopp.
– Vi ville öppna upp den här platsen för allmänheten, det har alltid varit en mötesplats. Vi ville göra något med kvalitet och känsla. Kvarnen tillhör bygden på något sätt. När vi så hörde talas om att det fanns något som hette byggnadsvårdsläger nappade vi.

I två somrar har så ett gäng renoverat kvarnen tillsammans med skickliga hantverkare. Byggnadsvårdsföreningen startade 1992, inspirerade av restaureringsläger i Frankrike.
Verksamheten har växt och i år kan man på flera platser i Sverige lära sig ta hand om gamla hus. – Vi har ett tredje läger i sommar, säger Ibba Andersson. Gaveln ner mot ån ska färdigställas. Det är det sista som ska göras.
Ett brinnande intresse för byggnadsvård är det som binder deltagarna samman.
– Vi har haft alla typer av människor här, de kommer hit för att lära sig. Vi kände bara att vi måste rädda den här byggnaden.

Byggnadsvårdslägret pågår i två veckor. Deltagarna har bott på gården eller hos grannar.
Gästerna har strömmat till, till den numera vitkalkade byggnaden som fortfarande doftar av linoljefärgen från snickerierna. Matta dova färger och vitrappade väggar gör lokalen väldigt speciellt. Gammal men ändå toppmodern på något sätt.
Och visst har kvarnen fått nytt liv.

Forsby kvarn i Simtuna socken ligger vid Örsundaån. Tegelbyggnaden är från 1860-talet, 1920 blev här sågverk och hyvleri. 1984 lades verksamheten ner. Trakten är rik på fornminnen och historiska platser.

Hitta hit: Vid E18 Enköping, ta av väg 70 mot Sala. Efter cirka två mil, vid avfarten mot Gestre, är det skyltat Forsby kvarn.

Familjen i Kvarnmästargården
Ibba Andersson, 57, sångpedagog och sångerska och Staffan Larson, 58, dirigent. Numera driver de kaféet i Forsby kvarn, Fjärdhundra och arrangerar konserter. Har barnen Marta, 20 och Albin, 22, tillsammans.


Byggnadsvårdsföreningen arrangerar varje år ett tiotal läger runt om i Sverige. I år kan man exempelvis förutom Forsby kvarn renovera Nämndemansgården på Ven, Målilla mekaniska verkstad och Vita villan i Borgholm.

Byggnadsvårdsföreningen har 6000 medlemmar och finansierar sin verksamhet med medlemsavgifter och bidrag från riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!