Anton Göthlin är en av 17 studenter som UNT följt sedan terminsstarten i höstas. Efter en hel termin i Uppsala bor han fortfarande hos sin pappa i Stockholm. Pendlingen tar tre timmar tur och retur berättar han när vi träffar honom på Ekonomikum där han läser ekonomiprogrammet.
Den här natten ska han sova över hos en kompis.
– Det blir jobbigt att pendla när jag börjar klockan åtta och måste stiga upp fem, eller om jag måste åka in för ett grupparbete, säger han.
Anton Göthlin står i fem olika bostadsköer och letar samtidigt på Blocket.
– Jag har varit lite kräsen, men nu har jag sänkt kraven.
Ett fåtal av de sjutton studenterna som UNT mötte i augusti i fjol har lyckats få förstahandskontrakt. En har köpt bostad ihop med en kompis. Ytterligare en måste snart flytta ut ur sitt rum och vet inte vart hon ska ta vägen. Resten delar lägenhet, är inneboende eller hyr i andra hand tillsvidare.
– Jag tror att de är representativa. Det löser sig inte bara för att man hittat någonting. Det är tydligt att de fortsätter kämpa och flyttar från ett otryggt studentboende till nästa, säger Stella Papasotiriou, som är bostadsansvarig på Uppsala studentkår.
Karin Wenner studerar kostvetenskap. I höstas delade hon lägenhet med tre andra tjejer i Svartbäcken. När UNT kollar hur hon har det nu, visar det sig att hon blev tvungen att leta nytt boende nästan direkt. Lägenheten skulle säljas och hon fick flytta ut redan i december.
– När man inte vet hur det ska lösa sig är det alltid en oro som gnager. Jag upplevde det som väldigt jobbigt, berättar hon.
För tillfället bor hon hemma hos en kompis, men i februari får hon nyckeln till ett eget studentrum i Flogsta.
– Innan jag fick studentrummet annonserade jag på Blocket och fick sjukt många svar. Oftast var det ett rum i någons hem. Det verkar lätt att få tak över huvudet, men svårt att få något eget, säger hon.
När Stella Papasotiriou på kåren får höra det säger hon: ”Är det en svensk tjej? Där har du svaret.”
Hon menar att det i annonser om lediga rum ofta efterfrågas en svensktalande tjej. Utländska studenter hamnar sist på listan.
– Personer med konstiga namn och som inte kan svenska diskrimineras tyvärr, säger Stella Papasotiriou.
Eleni Liapi kommer från Grekland. Hon har tre terminer kvar på sin masterkurs i forensisk vetenskap i Uppsala. Hittills har hon hyrt ett rum i en lägenhet mittemot Resecentrum, men nu ska den säljas och framåt april-maj måste hon flytta ut.
– Jag letar på olika webbsidor och är hoppfull, säger hon och låter förvånansvärt obekymrad.
Att hon inte förstår svenska försvårar bostadsletandet. Till exempel står hon i bostadskö, men har svårt att följa hur det går för henne där. Om hon inte har någonstans att ta vägen när hon står där på vårkanten med sina packade väskor får hon bo hos en kompis eller på vandrarhem.
Hjälp oss kartlägga bostadsmarknaden. Fyll i hur du bor och hur tidigare boenden sett ut här: http://www.unt.se/uppsala/hjalp-oss-kartlagga-bostadssituationen-2558933-default.aspx