Eleverna: "Det är där det finns mest pengar"

Niorna som under torsdagen besökte årets gymnasiemässa möttes av en grävmaskin vid entrén. Kommunen lägger nämligen extra fokus på yrkeslinjer i år. Trots det dominerar samhällsprogrammet: "Det är en bred linje men inte för svår".

Anna och Ella går på Engelska skolan. Anna tror att hon kommer välja ekonomiprogrammet medan Ella lutar åt samhälle med beteendeinriktning, eftersom hon kanske vill jobba som psykolog i framtiden.

Anna och Ella går på Engelska skolan. Anna tror att hon kommer välja ekonomiprogrammet medan Ella lutar åt samhälle med beteendeinriktning, eftersom hon kanske vill jobba som psykolog i framtiden.

Foto: Jessica Eliasson

Uppsala2022-11-17 20:00

Under torsdagen var det full fart på Fyrishov när årets gymnasiemässa ägde rum. Efter att branscherna larmat om arbetsbrist satsar kommunen särskilt på att lyfta yrkesutbildningar genom särskilda montrar. 

– Det är helt uteslutet att välja yrkeslinje. Då är man ju klar efter, men jag vill plugga vidare, säger Hugo som går i nian på Nannaskolan. 

undefined
Erik, David och Hugo går i nian på Nannaskolan. För de är det helt otänkbart att välja en yrkeslinje på gymnasiet.

Han och kompisarna Erik och David är istället helt inställda på ett högskoleförberedande program. Ekonomi med juridikinriktning, samhälle eller natur.

Förutom viljan att plugga vidare finns en mängd olika anledningar till att niorna på mässan vill läsa ett av de stora högskoleförberedande programmen. I Darias och Monas fall, elever på Valsätraskolan, är gymnasievalet ett steg på vägen mot drömjobbet.

– Jag kommer söka natur på NTI, för jag vill jobba som läkare, säger Mona.

undefined
Daria och Mona från Valsätraskolan har det ganska klart för sig vad de vill. Daria vill jobba som psykolog eller kriminolog, och Mona vill läsa natur för att sedan bli kirurg.

– Jag vet precis vad jag ska gå. Samhälle-beteende på Lundellska. Det är för att jag vill bli psykolog eller kriminolog, typ någon som jobbar inom CSI, berättar Daria.

Varför just Lundellska?

– Det verkar så himla bra. Vi var precis där och pratade med dem och det verkar vara så skön stämning. Och så får de äppeljuice och lingondricka till lunch, skrattar Daria.

Lundellska är en skola som en stor del av besökarna nämner att de gillar. Katedralskolan, Celsiusskolan och Rosendalsgymnasiet är tre andra som många tänker söka. 

Vad gäller de olika utbildningarna är det samhällsprogrammet som flest är intresserade av, men varför ett särskilt program lockar beror på en rad olika anledningar. 

undefined
Kompisarna Tilda, Vera, Elsa, Julia och Mira från Nannaskolan tänker alla ungefär likadant: Samhälle eller ekonomi blir det.

– Samhälle är en bred linje som inte är för svår, typ som på natur, säger Vera som går i nian på Nannaskolan.

Theo på Valsätraskolan säger att det bästa för honom egentligen hade varit att välja samhälle, men att det nog kommer bli natur.

– Det är där det finns mest pengar. Och sen så har jag ändå lätt för NO-ämnena.

undefined
Troligen kommer Theo från Valsätraskolan att välja naturprogrammet.

På golvet framför montrarna susar en radiostyrd bil förbi. Det är elevrepresentanterna för Uppsala Yrkesgymnasium Jälla som klistrat fast en QR-kod på bilen, en del av marknadsföringen. 

undefined
Jällas elevrepresentanter Tuvha, Lucas, Joel och Philip säger att det finns vissa rykten om deras skola. "Som att skolmaten skulle vara äcklig och att lärarna skulle vara dåliga, det stämmer inte alls".

Känner ni ett särskilt ansvar att locka nya elever?

– Ja kanske lite, svarar Philip som läser naturbruksprogrammet.

– Fast det är mer på torsdag när vi har öppet hus, då gäller det verkligen, fortsätter Lucas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!