Drogförebyggande arbete i skolorna ska bli bättre

Nu ska det drogförebyggande arbetet i Uppsala kommuns grundskolor förbättras. ­Socialförvaltningens grundskoleteam inledde på torsdagen en utbildning för personal vid ­skolorna i kommunen.

Uppsala2005-08-19 00:00
På gymnasienivå har utbildningar i drogförebyggande arbete hållits i Uppsala kommun i flera år. Konceptet har varit mycket framgångsrikt.
Nu genomför grundskoleteamet en likadan utbildning med personal från grundskolan.

"Jättespännande"
— Det är jättespännande att vi nu kommer i gång även med grundskolan. Det är ett långsiktigt arbete med att förbättra elevvården, särskilt med avseende på användning av alkohol, tobak och droger, säger Kjell-­Östen Eskebrand, socionom i grundskoleteamet.
Under torsdagen, den förs­ta utbildningsdagen av åtta, fick deltagarna bland annat träffa en föreläsare från polisen som informerade om igenkänningstecken och effekter av olika drogpreparat.
Tanken är att alla personalgrupper inom skolan ska finnas med på utbildningen.
— Vi vill satsa brett och få med lärare, kuratorer, skolsköterskor, fritidspersonal med mera. Vi vill också att alla skolor ska vara med, även de privata, säger Kjell-Östen Eskebrand.
Från Sävjaskolan deltar skolsköterskan, skolkuratorn, en lärare samt skolvärden i utbildningen.
— Vår skola måste utarbeta en plan för arbetet mot droger. Sedan måste vi få med all personal i det arbetet, så att alla vet exakt vad man ska göra när man upptäcker något, säger Marja Jonzon-Holmberg, skolkurator.

Vet en del om eleverna
Genom enkäter vet Sävja­skolan en del om sina elevers drogvanor.
— Vi vet till exempel att många elever i åttan har testat alkohol, och att många då har festat och varit berusade, säger skolsköterskan Anna Segerström.
För Kjell-Östen Eskebrand och grundskoleteamet är utbildningen mycket viktig. Skolpersonalen kan bidra med det som grundskoleteamet har svårt att klara, nämligen tidig upptäckt av ungdomarnas drogande.
— Vi är bara fyra personer som ska klara av att täcka hela kommunen. Då är det svårt att vara ute och upptäcka tidigt. Där kan skolan bli våra förlängda armar. Men då måste de först veta att vi finns, säger han.

Aktuell statistik saknas
Hur ser då droganvändningen bland ungdomarna i Uppsala ut i dag?
För tillfället saknas aktuell statistik över det. Det var nämligen över två år sedan det senast gjordes en drogvaneundersökning bland kommunens grundskole­elever.
Det är för länge sedan och därför är det svårt att ge någ­ra exakta svar på sådana frågor, säger Kjell-Östen Eskebrand.

Kostar pengar
— Det borde ha gjorts en i år, men en sådan undersökning kostar pengar och resurserna har väl varit för små, säger han.
Förhoppningen är att politikerna ska fatta beslut om att en undersökning ska genomföras nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!