– Min första drink är inspirerad av det glada 1920-talet: Louis Armstrong, jazz och mycket cocktails. Ni kommer att känna toner av honung, mandel och gin.
Bakom baren på hotell Botanika i Uppsala står Dosa Imanov, som är först ut av sex stycken bartendrar som ska slåss om titeln "Årets bartender". Det är första gången sedan innan pandemin som man kan köra tävlingen igen, och på tisdagen gick finalen av stapeln här i Uppsala.
– Tidigare har man tävlat med en drink på valfria ingredienser. Nu jobbar vi istället med sponsorer och varje bartender ska laga tre olika cocktails med en spritsort från en sponsor och samtliga drinkar ska ha en röd tråd, berättar C.H Ridderstråle, ordförande Sveriges Bartenders Gille (SBG).
Det är SBG som har anordnat tävlingen sedan decennier tillbaka. Föreningen har funnits sedan 1949, och tävlingen har funnits ungefär lika länge, menar C.H Ridderstråle.
– Den som vinner idag får senare representera Sverige på den internationella finalen på Kuba, som heter World Cocktail Championship och anordnas i november av vår paraplyorganisation International Bartenders Association (IBA).
Flera av de tävlande känner sig lite nervösa, även om de flesta har tävlat några gånger innan. En som ska tävla för första gången är Erika Jonsson, 22, från Karlstad.
– Jag är jättenervös, jag har inte kunnat sova på två veckor så det ska bli skönt när det är över, säger hon.
Dosa Imanov är inne på sin andra drink – och nu inspireras han av 1950-talet. Längs bardisken sitter de fem jurymedlemmarna och följer noga med i varje rörelse.
– Jag kommer att ta med er på en smakresa till 1950, där tonerna av karamell och brynt smör kommer stå i centrum. Men det kommer även finnas hintar av kokos och ananas, säger han.
Juryn består av en blandning av tidigare SM- och VM-vinnare och profiler inom branschen så som Anton Windman, barchef på Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm.
Som segrare stod tillslut Andrew Watson med sin drinkserie "bittersweet symphony".
– Mina drinkar speglar min flytt från Australien till Sverige, som var bitterljuv. Jag hade bland annat en likör gjord på tall i min första drink, för att få in smaker av norden, berättar han.
Nu blickar han fram emot finalen i Kuba.
– Jag är stolt över att få tävla åt mitt nya hemland.