Må bästa drink vinna – så avgjordes Årets bartender

Under tisdagen avgjordes tävlingen Årets bartender, tidigare känt som SM i drinkblandning, på hotell Botanika i Uppsala. Sex finalister blandade sina vassaste cocktails i hopp om att få tävla för Sverige i VM.

Christian L'abattes andra drink har han döpt tilll "Novicia", och består till grunden av Spearhead Whiskey, karamelliserad persika och toppas med vaniljskum.

Christian L'abattes andra drink har han döpt tilll "Novicia", och består till grunden av Spearhead Whiskey, karamelliserad persika och toppas med vaniljskum.

Foto: Emma Ronneklew

Uppsala2022-06-07 21:00

– Min första drink är inspirerad av det glada 1920-talet: Louis Armstrong, jazz och mycket cocktails. Ni kommer att känna toner av honung, mandel och gin.

Bakom baren på hotell Botanika i Uppsala står Dosa Imanov, som är först ut av sex stycken bartendrar som ska slåss om titeln "Årets bartender". Det är första gången sedan innan pandemin som man kan köra tävlingen igen, och på tisdagen gick finalen av stapeln här i Uppsala.

undefined
Dosa Imanovs andra cocktail har han döpt till "Bon Bon 1882" och består av Appelton, karamell, ananas och kokos.

– Tidigare har man tävlat med en drink på valfria ingredienser. Nu jobbar vi istället med sponsorer och varje bartender ska laga tre olika cocktails med en spritsort från en sponsor och samtliga drinkar ska ha en röd tråd, berättar C.H Ridderstråle, ordförande Sveriges Bartenders Gille (SBG).

Det är SBG som har anordnat tävlingen sedan decennier tillbaka. Föreningen har funnits sedan 1949, och tävlingen har funnits ungefär lika länge, menar C.H Ridderstråle.

– Den som vinner idag får senare representera Sverige på den internationella finalen på Kuba, som heter World Cocktail Championship och anordnas i november av vår paraplyorganisation International Bartenders Association (IBA).

undefined
Christian L'abattes andra drink har han döpt tilll "Novicia", och består till grunden av Spearhead Whiskey, karamelliserad persika och toppas med vaniljskum.

Flera av de tävlande känner sig lite nervösa, även om de flesta har tävlat några gånger innan. En som ska tävla för första gången är Erika Jonsson, 22, från Karlstad.

– Jag är jättenervös, jag har inte kunnat sova på två veckor så det ska bli skönt när det är över, säger hon.

undefined
Dosa Imanovs rosa cocktail "La Plage" är en blommig fläderdrink med bland annat vodka, vermouth, absinth, citron och hallon.

Dosa Imanov är inne på sin andra drink – och nu inspireras han av 1950-talet. Längs bardisken sitter de fem jurymedlemmarna och följer noga med i varje rörelse.

undefined
Christian L'abbates första drink "Primitivo" består till stor del av hans egentillverkade kol-whisky som han själv tillverkat utifrån grundprodukten Spearhead whisky.

– Jag kommer att ta med er på en smakresa till 1950, där tonerna av karamell och brynt smör kommer stå i centrum. Men det kommer även finnas hintar av kokos och ananas, säger han.

Juryn består av en blandning av tidigare SM- och VM-vinnare och profiler inom branschen så som Anton Windman, barchef på Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm. 

undefined
Årets bartender blev Andrew Watson med sin drinkserie "bittersweet symphony".

Som segrare stod tillslut Andrew Watson med sin drinkserie "bittersweet symphony". 

– Mina drinkar speglar min flytt från Australien till Sverige, som var bitterljuv. Jag hade bland annat en likör gjord på tall i min första drink, för att få in smaker av norden, berättar han. 

Nu blickar han fram emot finalen i Kuba.

– Jag är stolt över att få tävla åt mitt nya hemland. 

undefined
När UNT frågar de tävlande om drinkar man kan göra hemma svarar samtliga: "Det viktigaste är att ha ett enkelt grundutbud, hemmagjorda fruktsafter och bra is. Bra och mycket is är viktigast av allt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!