Drillning i vikingatid i krigarskolan
Kön fram till pilbågen är lång och regnjacksprydd. Ett tiotal barn, några av dem hälften så långa som själva pilbågen, får lära sig mer om vikingarnas rackartyg på Kungens krigarskola vid Gamla Uppsala museum.
Instruktören Frida Johansson lär Julia Sarapik hade hålla rätt.
Foto: Patrik Lundin
- Vikingarna lekte och sportade mycket för att hålla sig i form och för att vara bra i strid. Det får barnen prova på i dag, säger Annika Sjöberg, museilärare på Gamla Uppsala museum.
Barnen och deras föräldrar får också en visning av museets samling av pilspetsar, spjut och svärd. För dagen har de också fått veta hur en ringbrynja ser ut och pyssla i pysselverkstaden. Mest glada tillrop återfanns dock i kön fram till pilbågen.
- Det var jättekul och spännande. Jag har bara provat en gång förut, säger göteborgskan Julia Sarapik, 7, och tittar upp mot sin pappa.
- Jag är nog den enda som träffat tavlan hittills, tillägger hon sedan med ett stolt leende.
Feriearbetaren Christoffer Lööf-Ljunglund ser till att barnen håller sig stilla i kön och ackompanjerar försöken med mungiga. Vikingastämningen är, trots regnet, på topp.
- Pilbågsskyttet är en höjdpunkt, barnen brukar tycka att det är jätteroligt, säger han och återgår till att slå på mungigan och plocka upp pilar som inte lyckats komma ända fram till tavlan.
Kungens krigarskola med visning och pilbågsskytte pågår från klockan två varje helg under hela sommaren. Den 22 juli finns också möjlighet att pyssla och se hur en ringbrynja tillverkas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!