Dras inte med i negativa spiraler
Global kris och lågkonjunktur. Orden hörs vareviga dag numera. Hur gör man för att inte personligen dras med i den negativa spiralen? Tre personer som funderat över motivation, människans val och humorns roll ger sin syn på saken.
Foto:
Hon överskrider ständigt sina gränser. Inför året Dakarrally valde hon att tävla med föraren Nasser Al Attiyah från Qatar. Hon såg en utmaning i att delta med en man från ett land med arabiska konventioner.
- Men största utmaning var det ändå för honom. Han är Qatars främsta idrottsman och att han skulle köra med en kvinna var ungefär som om Zlatan skulle säga att han ville byta ut halva landslaget mot kvinnliga spelare, säger Tina Thörner.
Hon tycker att var och en ska försöka att bemästra de negativa strömningarna runtomkring oss just nu. Det må vara global kris, lågkonjunktur eller varselflod men det är nu det gäller att inte bli deprimerad eller passiv. Vi bor i ett land med stor välfärd, nästan alla har egen bostad, det finns a-kassa, flyttbidrag, starta eget-bidrag och andra trygghetssystem.
- Utifrån mig själv och mitt sätt att tänka handlar det om att se möjligheterna, tänka lite utanför boxen och att bita i. Blir man av med jobbet kan man ändra fokus och försök att se det som en chans, en utmaning och kanske omskola sig eller starta något nytt. Om vi bott i Afrika eller andra delar av världen med svårare förutsättningar och inte den uppbackning som svenska folket skapat, skulle jag förstått befolkningens rädsla och skräck, där handlar det om liv och död i krislägen, säger hon.
Att hellre jämföra sig med resten av världen, tycker hon, är en bättre idé än att jämföra sig med sin nära omgivning, som kanske är rikare, har råd med semester och städhjälp.
- Skit i grannarna, säger hon med eftertryck.
Tina Thörner ställde upp i sin första rallytävling 1984. Sedan dess har hon tagit hem massor av titlar och är i dag en av världens främsta kartläsare. I en mansdominerad sport har hon tagit sig fram och vet ett och annat om motgångar.
I fjol ställdes Dakarrallyt in i sista sekund på grund av terroristhot och hon blev utan lön. I år blev hennes ekipage diskvalificerat och just nu befinner sig hela rallybranschen sig i kris på grund av den knackiga bilförsäljningen.
Men om man förlorar drivkraften att ta itu med saker i sitt liv?
- Det är du själv som talar dig in i negativa tankar. På så vis skapar vi vårt eget tillstånd. Frågan är: Har du upplevt att något har blivit bättre av att du bemött det negativt? Nej, du kan lika gärna ändra kommunikationen med dig själv och säga att du är lyckligt lottad som bor i västvärlden, och att du är duktig och unik, säger hon.
Hur ser det ut i huvudet på en vinnare?
- Där finns positiva tankar, de påverkar och stärker motivation inför uppgiften. Och skulle något inte gå åt skogen så kalla det inte ett misslyckanden utan en erfarenhet, ett sätt att lära sig tänka nytt och ta ett kliv utanför trygghetszonen.
Hur går man utanför den zonen?
- Gör något som du inte har hundra koll på. Men gör först en plan och ta ett steg i sänder och öka svårighetsgraden stegvis.
Vilken är din nästa utmaning?
- Jag ska till tandläkare om en halvtimme. Och under våren ska jag skriva boken High on life.
Ted Harris är präst i Adolf Fredriks församling i Stockholm och har nyss tillsammans med journalisten Ann Lagerström gett ut boken Konsten att leva innerligt som handlar om Sören Kierkegaard.
Han anser att lågkonjunkturen och konsumismen skymmer sikten för det som är viktigt i livet. Att vi behöver helt andra visioner att samlas kring.
I åtta år bodde Ted Harris i Eriksberg i Uppsala. Då skrev han sin avhandling om Sören Kierkegaard. Den danske 1800-tals filosofen som hade 50 olika koppar hemma bara för att hans besökare skulle tvingas välja.
Kierkegaards ledstjärna var att människan måste göra sitt fria val. Själv bröt han mot rådande konventioner, ifrågasatte auktoriteter, kritiserade kyrkan, bröt sin förlovning med sin älskade Regine och vägrade blir präst som hans pappa önskade. Allt för att följa sin egen sanning.
Ted Harris, som är djupt inspirerad av Kierkegaard, anser att tanken på den fria marknaden inte håller längre och att vi behöver ett alternativt sätt att leva på. Och då handlar det om att ekonomisk rikedom inte fungerar som drivkraft.
Kan lågkonjunkturen vara en väckarklocka?
- Ja, att samla på pengar kan inte vara målet för mänskligheten. Måste vi bygga om våra kök vart femte år? Skaffa den där tredje bilen? Sommarbostad och semesterresa i Thailand? När vi lever för att samla pengar och prestige måste något ha gå snett. Vi måste fråga oss: Leder våra ansträngningar till en humanare värld.
Han drar paralleller till myten om Sisyfos, kungen som blev dömd att ifrån den djupaste grottan att rulla stenar uppför en kulle. Om han lyckades få upp stenblocket ur grottan skulle han bli fri. Men varje gång han nästan var uppe slant han med stenblocket och störtade ner i avgrunden igen.
Vad leder Sisyfos ansträngningar till? Knappast till harmoni och ett mening, anser Ted Harris, som föddes på Barbados i en frikyrklig familj.
När föräldrarna skilde sig flyttade han till London under 1960-talet. Under mitten av 1970-talet hamnade han i en religiös kris och tog ett sabbatsår för att kunna reflektera. Han fann den frikyrkliga miljön inskränkt och fundamentalistisk. Numera är han övertygad om att människan mera seglivad än världens alla religioner.
Ted Harris anser att vi i västvärlden har nått det materiella välstånd som vi behöver och att vi redan producerar mer än vi behöver. Överkonsumtionen beror på vår inre otillfredsställelse.
- När vi byggt upp allt kring det materiella har vi glömt insidan, men det är den vi borde utveckla, säger Ted Harris som själv lever ett enkelt liv inspirerat av munken den helige Franciskus av Assisi.
Men det är inget han missionerar om, däremot förespråkar han balans. Det funkar inte att satsa 90 procent på materiella behov och tio på sitt inre liv. Hälften, hälften är en bättre idé.
Och när han talar om inre liv är det inte i meningen att nå personlig lycka, det är inte mindfulness eller liknande som han eftersträvar utan tillit, empati och respekt för andra människor. Liksom inställningen att vi människor vill varandra väl. Det är vägen till att utveckla samhället i stort och skapa en humanare värld för alla.
- Den som tappat bort sin medmänsklighet är inte mycket till människa.
Att Barack Obama blivit vald till president ser han som ett bevis för att en människa som vill något också kan göra det. Och Kierkegaard är med honom igen: Vi har vårt fria val att forma vårt liv oberoende av omgivningen.
David Batra, stå-uppare och författare till boken Den som inte tar bort luddet ska dö
Ännu har han inte märkt att lågkonjunkturen skulle få folk att stanna hemma i stället för att gå ut och se stå-upp. David Batra är ofta fullbokad och tvingas säga nej till förfrågningar.
Kan det vara så att när det är lågkonjunktur för oss andra blir det högkonjunktur för komiker?
- Ja, kanske det. Folk vill ju ha skratt och man brukar säga att nöjesbranschen inte drabbas på samma sätt som andra branscher, säger David Batra.
Men å andra sidan, tillägger han, visst kan det bli tvärtom också, när människor har dåligt med pengar i plånboken blir underhållning på stan något som de avstår i från.
Just nu är det i alla fall en humorboom, av sällan skådat slag, även om orsaken är oklar. Säkert är i alla fall att den sammanfaller med ett bistert världsläge.
Kan man skämta om lågkonjunkturen?
- Ja, absolut. I går var jag på Norra Brunn i Stockholm och inför 200 personer tog jag upp Saab, det var ju aktuellt. Då ställde jag frågan om regeringen skulle gå in med pengar och fick en rungande, massivt nej, från publiken. Jag blev faktiskt lite förvånad. Men förmodligen hade de väl låtit annorlunda ifall jag ställde samma fråga i Trollhättan.
Nyligen sågs David Batra som programledare i tv-programmet Morgonsoffan tillsammans med Petra Mede. Han hörs i på radion På minuten och han är ute och turnerar som stå-uppare. Det var när han läste till civilekonom som han började köra stå-upp vid sidan om studierna.
Både global kris och varsel är andra teman som det går bra att skämta om. David Batra har testat i Morgonsoffan. Nackdelen kan däremot vara att det blir lite enformigt i längden, menar han.
Samma typer av nyheter behöver en ny vinkel för att fungera, men David Batra tycker att det i princip går att skämta om allt. Och speciellt negativa nyheter och händelser. Att skämta om positiva saker är däremot mycket svårare och funkar sällan bra.
Varför är det så?
- Det kan lätt bli för trevligt.
Vi garvar alltså hellre åt tillvarons svarta sidor.
- Skrattet har väl en förlösande effekt. Vi skrattar gärna åt det som är lite skrämmande eller som vi har en obehaglig relation till. När vi skrattar blir vi lite mindre rädda eller oroade. Ta till exempel ett sjukhusbesök, det är något som vi alla har gemensamt och det gör det tacksamt att ta upp.
Kan humor hjälpa folk ur svåra situationer?
-Oh ja, det tror jag och det finns väl bevis för att människor har överlevt svåra situationer genom att skämta bort allvaret.
Själv har han inte varit upplevt något sådant trauma, men anser att humor har en förmåga att ge människor perspektiv på situationen. Att tänka tanken: det kunde har varit värre fungerar bra i många svåra lägen.
Som privatperson tycker David Batra att han präglats av lågkonjunkturen, att det påverkat honom på ett psykologisk, omedvetet plan och att han ser lite mera pessimistiskt på tillvaron. Men han har inte noterat att han förändrat sitt beteende på något speciellt sätt. ´
UPPSALA-AKTUELLA
Tisdag 24 februari talar Tina Thörner på Konserthuset: Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Arrangör är Sans ab.
Ted Harris kommer till Teaterbaren på Uppsala stadteater 8 mars och pratar om Konsten att leva innerligt. Arrangeras av Sällskapet för existentiell psykoterapi.
David Batra ingår i Big Comedy som kommer til universitetsaulan i Uppsala 26 april.
Tisdag 24 februari talar Tina Thörner på Konserthuset: Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Arrangör är Sans ab.
Ted Harris kommer till Teaterbaren på Uppsala stadteater 8 mars och pratar om Konsten att leva innerligt. Arrangeras av Sällskapet för existentiell psykoterapi.
David Batra ingår i Big Comedy som kommer til universitetsaulan i Uppsala 26 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!