Förberedelserna inför årets forsränning är i full gång. Under onsdagen befann sig många peppade flottbyggare på byggplatsen utanför Ångströmlaboratoriet för att fixa de sista detaljerna på sina farkoster.
Ett gäng är studenterna Elina Hollsten, Nadine Tabeshnia, Ebba Wargh och Oliver Kraft. De har valt att bygga en flotte som föreställer Bolibompadraken.
– Det handlar nog om att det är gemensam nostalgi. Alla har ju kollat på Bolibompa, förklarar Elina valet av motiv.
Det är första gången de ska forsränna och det är först nu som de börjat förstå vad de har gett sig in på.
– Jag har kollat på Youtube hur det sett ut förut så nu är jag livrädd, säger Elina.
Kommer flotten att hålla?
– Det känns lite osäkert, säger Nadine och skrattar.
– Vi har limmat ganska bra ändå, fronten känns stark men sidorna är nog sådär, säger Oliver.
– Bolibompadraken kommer ta oss i mål, kontrar Ebba.
En student som sitter själv och målar på sin flotte är Julia Sundmark. De andra i hennes lag är upptagna med annat men hon berättar att de är rutinerat gäng som alla har forsränt förut.
Ni vet vad ni gör alltså?
– Jag vill tro det, men man vet aldrig vad forsen kan hitta på, säger Julia.
Vad är bästa knepet för att inte välta?
– Det är nog att tänka på hur man fördelar vikten på flotten. Men det är många i laget som vill trilla ner i vattnet så vi ska åka på de allra ”farligaste” ställena.
Ett tredje sällskap är Daniel Nilsson, Sigfrid Stjärnholm och Magnus Bertilsson, vars flotte frontas av en gigantisk surfplatta.
– För några år sedan köpte jag en ipad för att anteckna på i skolan, och nu har det blivit som en ”ipad-pandemi” där alla andra också köper dem, svarar Sigfrid på frågan varför just en surfplatta blev ekipagets ledmotiv.
– Så nu ska vi sprida budskapet ännu mer, fyller Daniel i.
– Då kan vi dessutom säga att vi ramlade i vattnet med en ipad. Om vi inte välter av oss själva kommer vi definitivt producera en vältning, fortsätter Sigfrid.
Trycket på att få delta i årets forsränning har varit rekordstort. Totalt deltar 520 personer fördelat på 130 ekipage.
– Det är helt magiskt! Det har varit så kul att få dra i gång det här igen, det är många studenter som kommer och säger att det här är det roligaste som hänt under deras studietid, säger Emmy Sköld, projektledare för forsränningen.