Draghjälp åt midsommartradition

Röken bolmar tät ur det gamla ångloket när tågklareraren Roland Bol ropar ut till avgång vid Marielunds station. Museijärnvägen Lennakatten har slagit sig ihop med ett midsommararrangemang med anor - till glädje för entusiaster av olika slag.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2012-06-23 17:15

SJ står det med stora bokstäver på en rostig skylt intill det gamla stationshuset i Marielund 17 kilometer öster om Uppsala. Jodå, Statens Järnvägar har varit herre på täppan här en gång i tiden, men det var längesedan.

Nu är det Lennakatten som snart trafikerat spåren intill i nästan 40 år. Just i dag, på midsommardagen, har eldsjälarna bakom museijärnvägen för andra året i följd gått samman med bygdens traditionstyngda midsommarfirande precis bakom stationen.

Runt 150 personer valde att följa med från avgång i Uppsala för att strosa runt bland marknadsstånden och lotterihjulen, ta en fika vid järnvägscaféet eller dansa runt majstången som rests några timmar tidigare. 
– I fjol hade vi rälsbussen hit ut så det är första midsommaren vi kommer med ångloket. Det är så klart både roligare och finare, och precis nymålat dessutom, säger föraren Henrik Johansson och visar med handen på det 103 år gamla loket. Bakom honom lägger eldaren Alf Gustavsson mer bränsle i pannan.

Marielunds vänner, som tillsammans med det lokala simsällskapet står bakom själva midsommarfirandet, är glada för samarbetet med Lennakatten.
– Det betyder jättemycket för oss. Firandet här har hållit på sedan åtminstone 1940-talet, alltid på midsommardagen. Bygden lever upp på sommaren och det här brukar vara lite av startskottet för det, säger Anna Sprinchorn, sekreterare i Marielunds vänner.

Rickard Ceder, en av de åretruntboende i trakten, tror att tågarrangemanget gett firandet en extra skjuts.
– Jag har bott här i fem år och aldrig sett så här mycket folk förut. Det är ett kul tillskott helt klart, konstaterar han i vimlet av förväntansfulla pojkar och flickor vid det populära chokladhjulet.

Dagens tågklarerare Roland Bol, som också är trafikchef på Lennakatten, berättar att så många som 400 personer kan få plats på tåget om alla tillgängliga vagnar kopplas på. Idag var det 150 personer som följde med, inte illa med tanke på att vädret inte var det bästa, tycker han.

För fyraårige Felix Lindroth och mamma Anna Lindroth var det långtifrån första turen med museitåget.
– Idag kom vi hit för midsommarfirandet men för Felix är det tåget som lockar mest, vi har åkt med Lennakatten massvis med gånger, säger hon innan de stiger på vagnen igen lagom till avgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!