Dörrknackning ska ge bättre sopsortering

Två tredjedelar av allt vi slänger i soppåsen är felsorterat. Det vill Uppsala vatten ändra på – med dörrknackning. Först ut är Gottsundas 4 000 hushåll.

Gottsundabon Helena Eklund och Uppsala vattens informatör Joel Nordin pratar sopsortering.

Gottsundabon Helena Eklund och Uppsala vattens informatör Joel Nordin pratar sopsortering.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-04-02 11:24

Helena Eklund är på väg ut på en kvällspromenad med hunden Douglas när hon stöter på Uppsala vattens informatör Joel Nordin i trapphuset.

– Källsorterar du? frågar han.

Jo då, det gör Helena Eklund. Hon visar sig vara biolog och mycket insatt i frågan.

– Det är viktigt att ta vara på de resurser vi har här på jorden, säger hon.

Efter ett kort samtal tackar Joel Nordin för uppmärksamheten och Helena Eklund går ut på sin hundpromenad.

Kommunala Uppsala vattens kampanj handlar alltså inte om att snoka i folks sopor eller att hålla husförhör, berättar projektledaren Anna Hjerne.

– Vi försöker vara positiva och uppmuntrande samtidigt som vi påtalar nyttan av källsortering.

Dörrknackningen är en del av projektet Sorteringskvalitet. Bakgrunden till satsningen är att en stor del av allt hushållsavfall i Uppsala hamnar fel.

Omkring 65 procent av det avfall som slängs i kärlet för brännbart hushållsavfall är felsorterat, visar mätningar i Uppsala kommun. Av det felsorterade avfallet är hälften matavfall och hälften förpackningar och tidningar.

– Vi har bland annat varit ute i skolor och informerat, och det kan ge resultat på lång sikt, men vi kände att vi även ville prova något som kan göra skillnad på kort sikt, säger Anna Hjerne.

Dörrknackningen i Gottsunda, som sker under april och maj, är en pilotstudie för att avgöra om metoden är effektiv.

– Om andelen matavfall och förpackningar i det brännbara avfallet minskar efter att man fått besök av oss, då har vi lyckats, säger Anna Hjerne.

Ett skäl till att man hoppas få människor att slänga sitt matavfall i komposten är att den används till att göra biogödsel och biogas.

– En påse matavfall kan driva en bil i två och en halv kilometer, så var man slänger sina sopor har verkligen betydelse.

Förpackningar som slängs på rätt plats kan återvinnas, vilket sparar energi.

Men hur är det egentligen med kladdiga youghurtförpackningar – är det inte en energiförlust att diska dem rena i varmvatten i två minuter?

– Det finns inget undantag för kladdiga förpackningar. Men man kan ofta nöja sig med att skölja dem i kallvatten eller torka ur dem med hushållspapper, som man sedan kan slänga i komposten. Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena för att kunna återvinnas, säger Anna Hjerne.

Visste du att ...

Kuvert sorteras som brännbart. Utskrifts- och kopieringspapper slängs i tidningsinsamlingen – inte bland pappersförpackningarna.

Plastpåsar sorteras som plastförpackningar, även om det står ”hårda plastförpackningar” där du slänger dina sopor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!