Odensala. Varje år, under perioden som Odensala kyrka är en vägkyrka, vill man göra något speciellt för besökare. Häromåret visades brudkronor upp. Men nu är det alltså dopet som får sin stund i rampljuset. Utställningen pågår fram till den 12 augusti och flera olika dopklänningar, från 1930-talet och framåt, finns till beskådan framme vid altaret i kyrkan. Vissa av klänningarna tillhör olika lokala församlingar, medan andra är utlånade av privatpersoner.
Vid altaret hänger bland annat en rosa skir klänning, med broderade namn på alla de barn som har döpts i den. Klänningen är sydd av Sonja Osmark på Droppsta gård i Odensala 1934 och sedan dess har sammanlagt 14 barn döpts i den, förklarar skylten som hänger på galgen.
Förr i tiden var det inte ovanligt med rosa klänningar, som ofta var omsydda bröllopsklänningar.
- Det fanns tidigare en sed att använda brudklänningen till dopklänning, förklarar Olle Persson, präst i Odensala kyrka.
Men den vita färgen, som symboliserar renhet, har funnits med hela tiden. Den första generationens kristna, som döptes som vuxna, fick en vit särk när de klev upp ur vattnet under dopet. Den vita särken markerade att det var en ny människa som klev upp ur vattnet.
Att dopklänningar oftast är för stora, med ett långt släp, innehåller också symbolik.
- Det handlar om att dopet är en startpunkt då vi ska försöka hjälpa barnet att växa i sin klänning. Men det knepiga är att man aldrig växer i den, det finns alltid mer att lära, säger Olle Persson.
När man sedan konfirmeras tar man på sig dopklänningen, i form av konfirmandkåpan, igen. Då är den i rätt längd.
Marita Klang, som är kyrkvärd och utbildad sömmerska, har sytt en av dopklänningarna i utställningen. Klänningen, med små puffärmar, sydde hon till Husby Ärlinghundras församling, där föräldrar vars barn ska döpas kan låna den. Klänningen sydde hon för ett par månader sedan och ännu har ingen hunnit döpas i den. Annat är det med den dopklänning hon sydde på 50-talet. Den klänningen har flera generationer i hennes släkt burit.
- Det är minst tio barn som har döpts i den nu. Det har varit roligt att se den gå vidare, säger hon.
För Olle Persson är utställningen ett sätt att sprida kunskap om dopets syfte. Att slå hål på missförståndet att dopet är en namngivningsceremoni - han poängterar att dopet handlar om att ta steget in i den kristna religionen.
- Jag tror att för majoriteten av föräldrarna som kommer hit med sina barn handlar det om tradition. Den här utställningen är ett sätt att lyfta upp det lite grann, säger han.