I fallet med 37-åringen som överdrev sitt funktionhinder hade Uppsala kommun sluppit betala ut stora summor om Förvaltningsrätten i Uppsala avgjort målet snabbare. Asal Gohari, (S), ordförande i kommunens omsorgsnämnd, är kritisk till att det tog 1,5 år att besluta att 37-åringen inte hade rätt till assistansersättning. Under tiden fortsatte utbetalningarna från kommunen med drygt 100 000 kronor per månad.
– Tills målet var avgjort hade kommunen inget annat val än att betala ut ersättningen, säger Asal Gohari.
Hon menar att den utdragna handläggningen på förvaltningsrätten skadat både kommunen och 37-åringen. Kommunen blev av med pengar som det nu kan bli svårt att få tillbaka medan 37-åringen krävs på en mycket stor återbetalning.
Att kommunen på eget bevåg skulle ha dragit in ersättningarna innan ärendet var färdigutrett av domstolen var aldrig ett alternativ, framhåller Asal Gohari.
– Låt oss säga att kommunen stoppat utbetalningarna och att domstolen sedan kommit fram till att mannen hade rätt till ersättningen. Det skulle ha försatt honom i en svår situation. Den enda lösningen jag ser på den här typen av frågor är att förvaltningsrätten kortar sina handläggningstider. Även i flera andra ärenden har de varit för långa.
2022 hade Förvaltningsrätten i Uppsala de näst längsta handläggningstiderna av landets tolv förvaltningsrätter. För ett genomsnitt av förvaltningsrätterna var 75 procent av ärendena avslutade efter 7,9 månader, men i Uppsala var snittiden 10,7 månader. Det innebär att målen i Uppsala tog cirka 35 procent längre tid än snittet. Även helåret 2021 var Uppsala näst långsammast i landet.
Justitieombudsmannen, JO, har granskat ett mål om ledsagarservice som handlagts av Förvaltningsrätten i Uppsala. Det tog domstolen ett år och tre månader att avgöra ärendet och i ett beslut från i höstas skriver JO att det "överskridit vad som varit rimligt och acceptabelt."
Christina Maxén, chefsadministratör vid Förvaltningsrätten i Uppsala, skriver i ett mejl till UNT att vissa mål har förtur, exempelvis tvångsomhändertaganden. Det gör att andra mål, bland annat för funktionshindrade (LSS-mål), kan ta längre tid.
Förvaltningsrätten har fått extra pengar för att arbeta bort ärenden som blivit liggande. Dessutom pågår ett projekt för att beta av de äldsta LSS-målen.