Döms för bombhot och dödshot mot tingsrätten

En man som bombhotade Uppsala tingsrätt och flera andra domstolar i landet döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Polisen spärrade av Uppsala tingsrätt och delar av Kungsgatan efter bombhotet i augusti förra året.

Polisen spärrade av Uppsala tingsrätt och delar av Kungsgatan efter bombhotet i augusti förra året.

Foto: Madeleine Andersson/UNT arkiv

Uppsala2020-06-23 11:17

Mannen var redan dömd till rättspsykiatrisk vård för liknande brott när han från en sluten vårdinrättning i Mellansverige en kväll augusti skickade mejl med dödshot mot en anställd på Uppsala tingsrätt. Liknande hot skickades till flera andra domstolsanställda i landet samt andra personer. Mannen bombhotade samtidigt Uppsala tingsrätt och fem andra domstolar samt en nyhetsredaktion i Mellansverige. Han hade bara några dagar tidigare fått tillgång till dator eftersom han under en längre tid inte skickat några hot.

Nu döms mannen för fyra fall av falskt larm, sex fall av hot mot tjänsteman och sex fall av olaga hot samt dessutom överträdelse av kontaktförbud mot en person. Han ska också betala skadestånd till fem personer som begärt ersättning för lidande i samband med hoten. Nyköpings tingsrätt meddelade domen på tisdagen. 

Enligt mejlet till Uppsala tingsrätt, som öppnades av registratorn på morgonen, fanns det en sprängladdning i en bil som parkerats utanför domstolen. Polisen tog hotet på största allvar, mot bakgrund av att en bil samma morgon parkerats utanför tings- och förvaltningsrätten och att det samtidigt pågick en rättegång som bedömts kräva särskilda säkerhetsåtgärder. Domstolslokalerna vid Kungsgatan utrymdes och spärrades av och alla förhandlingar ställdes in. Även stadsteatern som ligger i grannhuset utrymdes, samtidigt som flera gator runt byggnaderna spärrades av. 

Det parkerade fordonet undersöktes med polisens bombrobot, men visade sig inte ha något med hotet att göra. Tre personer hämtades till förhör av polisen men avskrevs från alla misstankar. Avspärrningarna kunde senare på dagen hävas. Inte heller på någon av de andra platser som bombhotats hittades några sprängladdningar. 

Även hotmejlen mot andra domstolar och arbetsplatser öppnades samma morgon och ledde till olika säkerhetsåtgärder. Domstolsverket och polisen samlade under dagen in de olika hoten och såg att de var utformade på liknande sätt. Misstankarna riktades snabbt mot mannen, som är i 30-årsåldern och tidigare dömts för flera liknande hot mot arbetsplatser, myndigheter och enskilda personer. Enligt åklagaren erkände han nästan direkt i förhöret. 

Vid rättegången erkände han samtliga hotmejl och förklarade bland annat att hoten mot domstolarna var en hämnd mot samhället, medan de enskilda personer som hotades hade valts ut på måfå. Hotet mot tingsrätten i Uppsala hade ingen koppling till någon pågående förhandling. Mannen är inte från Uppsala län. 

Åklagaren ville att hoten mot olika arbetsplatser skulle rubriceras som grova brott men tingsrätten anser att de i samtliga fall ska bedömas som hot av "normalgraden". Domstolen konstaterar att hotet mot Uppsala tingsrätt ledde till omfattande säkerhetsåtgärder och allvarliga skadeverkningar, men anser ändå inte att det ska rubriceras som grovt brott. Samma sak gäller hotet mot en nyhetsredaktion, även om sådana hot enligt tingsrätten är särskilt allvarliga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!