Domkyrkans nya orgel är här
Framåt juletid, när de tusentals delarna satts upp och instrumentet noga stämmts, kommer vi kunna njuta av domkyrkans nya orgel som anlände på tisdagen.
Foto: Rolf Hamilton
Men han vet att 4 126 pipor, varav den längsta sju meter och den kortaste bara ett par centimeter, kommer att skapa orgelns 64 stämmor. Metallpiporna görs av en legering av tenn och bly som orgelmakarna själva blandar till och valsar ut.
Träpipor och innanmäte görs av afrikansk mahogny och utsidan av svensk furu. På orgelfabriken Fratelli Ruffatti i Padua i norra Italien har den redan byggts upp i sin helhet en gång, innan den plockades isär och kördes hit med lastbilar.
Tio veckor beräknar italienarna att jobba med att sätta upp instrumentet på den förberedda läktaren i kyrkans norra tvärskepp. Sedan väntar ytterligare tio veckor med intonering, att stämma instrumentet för rummet.
Piero Ruffatti själv stämmer.
- Det är orgelbyggarens konstnärliga arbete att få till precis den klang han vill ha, förklarar domkyrkoorganisten Milke Falck.
Han var på plats för att ta emot den länge efterlängtade orgeln.
- Vi kommer att kunna bjuda på alla stycken ur orgellitteraturen nu eftersom den har rätta omfånget. Det är en orgel som lämpar sig bra både för att ackompanjera kör och för renodlad orgelmusik, säger Milke Falck.
Orgeln har ett extra spelbord som kan flyttas runt i kyrkolokalen så att organisten kan vara till exempel bredvid kören. Dessutom kommer Milke Falck för första gången kunna uppleva hur det är att sitta i kyrkbänken och lyssna till sig själv.
- Orgeln kan spela in ett stycke och spela upp det. Det blir spännande!, säger han och ler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!