"Domen kommer få väldigt stor betydelse"

Polisbefälet fälls för öppnandet av Hjulstabron. Han kommer inte att förlora jobbet.

ENKÖPING 20130312
Två har personer drunknat sedan deras bil gått ner i Mälarens vatten vid en polisjakt i Enköpingstrakten. Bilen hade forcerat vägbommar och kört ner från en öppen bro. Ett omfattande räddningspådrag pågick med dykare, ambulans, bärgare och svävare under natten till tisdagen.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX kod 10080

ENKÖPING 20130312 Två har personer drunknat sedan deras bil gått ner i Mälarens vatten vid en polisjakt i Enköpingstrakten. Bilen hade forcerat vägbommar och kört ner från en öppen bro. Ett omfattande räddningspådrag pågick med dykare, ambulans, bärgare och svävare under natten till tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX kod 10080

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-11-18 09:55

Även hovrätten fäller polisbefälet i Uppsala som dömdes i tingsrätten för öppnandet av Hjulstabron under en polisjakt. Två unga män körde över brokanten och avled.
Svea hovrätt meddelade sin fällande dom på tisdagen. Polismannen dömdes i våras av Uppsala tingsrätt för tjänstefel till 50 dagsböter men överklagade domen. Han kommer inte att förlora jobbet efter den fastställda domen, enligt ett tidigare beslut av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Hovrättens dom väntas få betydelse för polisens framtida agerande i liknande situationer.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att öppnandet av bron inte stod i proportion till de brott som de flyende männen var misstänkta för - smitning från en bensinnota samt trafikbrott under biljakten. Att öppna bron nattetid för att stoppa en flyende bil var en livsfarlig åtgärd, enligt hovrätten. Polisbefälets agerande var därmed oaktsamt och domen för tjänstefel står fast. Hovrätten fastställer också påföljden på 50 dagsböter.

Advokat Johan Sterner är målsägandebiträde för mamman till en av de omkomna männen. Han välkomnar hovrättens dom och anser att den kommer att få betydelse för polisens metoder vid liknande situationer i framtiden:
– Det handlar om var gränserna ska gå för polisens agerande och därför är det här en mycket viktig fråga. Jag bedömer att domen kommer att få väldigt stor betydelse, säger Johan Sterner till UNT.

Den enda skillnaden gentemot tingsrättens dom är att hovrätten inte anser att öppnandet av en bro kan likställas med ett så kallat fast hinder, som enligt reglerna kan användas av polisen vid biljakter. En bro en naturlig del av trafiksystemet, medan ett fast hinder -  exempelvis en spikmatta eller ett tungt fordon - tillfälligt ställs ut för att blockera vägen, enligt hovrätten, som inte var enig på den punkten. En av juristdomarna ansåg att broöppnandet ska jämställas med ett fast hinder.

Det var natten till den 12 mars 2013 somt männen, båda i 20-årsåldern, smet från en bensinnota i Uppsala och körde mot Enköping. Vid Litslena upptäcktes deras bil av en polispatrull som tog upp förföljandet. Färden gick i hög fart på riksväg 55 och genom centrala Enköping. Flera patruller anslöt och körde efter den flyende bilen, som emellanåt höll runt 170 km/tim. När färden fortsatte mot Strängnäs ringde Uppsalapolisens vakthavande befäl till brovakten och bad om broöppning. Syftet var, enligt befälet, att tvinga de unga männen att stanna eller vända om så att de kunde gripas.
I stället fortsatte deras bil med en hastighet på cirka 130 km/tim genom de fällda bommarna och över brokanten. Efter en luftfärd på 37 meter kolliderade bilen med brofundamentet och sjönk genom isen till tio meters djup. Båda männen avled i fordonet. Händelsen blev mycket uppmärksammad och polisens agerande utreddes av åklagare, som åtalade polisbefälet för tjänstefel. I våras meddelades den fällande domen i Uppsala tingsrätt.

Polisen har hela tiden nekat till brott. Enligt försvaret hade befälet beslutat att förföljandet skulle avbrytas redan innan bilen körde över kanten. Dessutom ska befälet aldrig ha beordrat brovakten att öppna bron, utan bara ställt en fråga om det var möjligt, enligt försvaret, som också hävdar att broöppningar i samband med biljakter tidigare förekommit både i Uppsala län och på andra håll i landet. Hovrättens dom kan i sin tur överklagas till Högsta Domstolen, men det krävs prövningstillstånd för att domstolen ska ta upp fallet.

Hovrätten utesluter inte att polisen i framtiden kan begära broöppning för att stoppa misstänkta gärningsmän, trots tisdagens fällande dom. Men då krävs andra omständigheter, exempelvis att de förföljda misstänks för allvarliga brott eller att det finns goda förutsättningar att upptäcka varningsljus i god tid och ha förmåga att stanna bilen. Domen kommer inte heller att leda till några nya regler eller rekommendationer från Rikspolisstyrelsen (RPS), men väntas ändå få betydelse:

 – Polisen kommer nog i fortsättningen att dra sig för att öppna broar i liknande situationer. Den här domen kommer att få spridning bland landets polismyndigheter, säger Martin Lundin, poliskommissarie vid RPS. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om