Dömd våldtäktsman hängs ut

En affischkampanj mot en dömd våldtäktsman rullades ut i Uppsala natten mot tisdagen. På affischen finns bilder och detaljerade uppgifter om mannen.

Uppsala2012-01-31 21:07

Bakom kampanjen ligger en grupp som anser att den dömde borde ha fått ett hårdare straff i tingsrätten.

I en intervju som UNT genomför via mejl hävdar en talesperson för gruppen att kampanjens mål är att våldet ska minska och att brottslingar ska få det straff de förtjänar.
– Vi anser att folk inte lägger märke till detta i samhället. Det är tabu och folk vågar inte prata om det. Och om man inte pratar om det, kommer ingenting hända, skriver talespersonen.

Kampanjen består just nu av ett hundratal affischer samt ett mejl som skickades ut till flera medier i Mälardalen under tisdagsmorgonen. I mejlet meddelar en anonym grupp att de kommer att fortsätta sätta upp affischer tills ”reglerna angående våldsbrott är ändrade.” Den man som pekas ut av gruppen dömdes förra året till sluten ungdomsvård för en våldtäkt i Uppsala 2008. På affischen syns bilder på mannen, namn, adress och personnummer.

Hos Uppsalapolisen känner man till kampanjen, men man vill inte kommentera den.
– Vi har resonerat kring det här, och i nuläget väljer vi att inte kommentera ytterligare. Det här är ett ärende som är utrett och det är en avkunnad dom, säger Lisa Sannervik, presstalesperson hos Uppsalapolisen.

Enligt Håkan Westin, universitetsadjunkt i straffrätt på juridiska institutionen vid Uppsala universitet, kan kampanjen vara förtal.
– Man kan göra sig skyldig till förtal även om man talar om sanningen. Bedömningen får ske i två led. Är syftet att utsätta personen för missaktning? Och i så fall – var det försvarligt att göra på det här sättet? Här lämnar lagstiftningen mycket åt rättsväsendet att bedöma i varje enskilt fall, säger han.

Enligt Uppsalapolisen har det ännu inte gjorts någon anmälan, men vad en polisanmälan skulle leda till vågar Håkan Westin inte svara på.
– Det är omöjligt att uttala sig om, säger han.
Förtalsbrott kan endast anmälas av den som anser sig vara förtalad, men sannolikheten för att den uthängde kommer att anmäla ser Håkan Westin som liten.
– Det finns en baksida för den utpekade. Gör man en rättslig sak av det sprids det ju ännu mer. Många väljer därför att inte anmäla, säger han.

Under tiden fortsätter kampanjen. I mejlintervjun med UNT hotar gruppen med att hänga ut fler.
– Personen vi har ”hängt ut” är endast ett exempel, vi kommer sätta upp andra affischer med andra namn och exempel. Har man utfört ett brott får man stå sitt kast. Men vi är inte för våld, utan emot, skriver talespersonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!