Dömd läkare fick jobb på Akademiska

En läkare inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har stängts av efter att ha dömts till sex månaders fängelse för kvinnofridskränkning och olaga hot. Läkaren har överklagat domen till hovrätten.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2007-07-27 20:00
Förra året avstängdes läkaren från sin dåvarande arbetsplats i ett annat landsting. Kolleger och patienter hade uttalat missnöje mot läkaren.
Några månader senare, i augusti i fjol, fick läkaren ett nytt jobb vid Akademiska sjukhuset.

I början av maj i år dömdes han till sex månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och olaga hot.
- Det var först vid häktningen i februari som vi fick kännedom om vad som hade hänt. Då avstängdes läkaren vid Akademiska sjukhuset, berättar Birgitta Lanner, vikarierande divisionschef vid psykiatrin i Uppsala läns landsting.
Enligt uppgift har inga klagomål från vare sig patienter eller kolleger riktats mot läkaren vid Akademiska sjukhuset.

Hur fick han jobbet på Akademiska?
- På rekommendation av en kollega. Själv har jag aldrig träffat den här läkaren så jag har ingen uppfattning om honom.
Av hittills okänd anledning missade Akademiska sjukhuset att begära utdrag ur belastningsregistret för att få en bild av läkarens förflutna.
- I och för sig hade domen ändå inte funnits med i registret. Men visst är det ett misstag av den ansvarige läkaren som anställde honom att inte begära ett utdrag. Det är rutin och ska alltid göras vid nyanställningar, säger Birgitta Lanner.
Läkaren som anställde mannen arbetar inte längre kvar vid Akademiska sjukhuset.

Det råder stor brist på läkare inom psykiatrin i Uppsala län. Kan det vara skäl till varför mannen inte kontrollerades enligt de rutiner som finns?
- Visst kan det vara så, men i så fall är det fel.

Läkaren har varit avstängd sedan i mars. Har han fortfarande sin tjänst kvar vid sjukhuset?
- Ja, vi avvaktar domen i hovrätten innan vi tar några beslut.

Får läkaren behålla jobbet om domen står fast?
- Det får utredningen visa. Men vi ska inte glömma att det trots allt är en människa av kött och blod. Samtidigt ska både patienter och kolleger känna sig trygga, säger Birgitta Lanner.

Vad har ni lärt er av detta?
- Att vi måste bli ännu tydligare på att poängtera vikten att följa de rutiner som finns, att ta referenser och begära registerutdrag vid nyanställningar. Det som hänt är väldigt olyckligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om