Dom ska förhindra radhusbränder

Radhusägare måste göra sitt hus brandskyddat. Det blev resultatet av den dom som föll i förvaltningsrätten.

Medvetna. Viktor och Anders Lenhammar väntar på en brandkonsult som i höst ska avgöra om deras vind behöver göras mer brandsäker.

Medvetna. Viktor och Anders Lenhammar väntar på en brandkonsult som i höst ska avgöra om deras vind behöver göras mer brandsäker.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-07-16 06:01

För två år sedan påbörjade Uppsala brandförsvar en inventering över brandskydd i radhus i Uppsala kommun.

– Vi har sett att radhusbränder runt om i landet fått stora ekonomiska konsevenser och orsakat mycket mänskligt lidande. En brand i ett radhus kan förstöra en hel länga om inte radhuset är tillräckligt brandskyddat. Vi kände att det inte var acceptabelt och bestämde oss för att göra någonting åt det, säger Göran Carlsson, chef vid Uppsala brandförsvars förebyggande avdelning.

Efter inventeringen har man upptäckt att runt 50 procent av de inspekterade husen uppvisar brister. Uppsala brandförsvar bestämde sig redan förra året för att rikta ett föreläggande mot tre radhusägare vars hus inte var tillräckligt skyddade. Ägarna blev därmed tvungna att förbättra brandskyddet för att inte riskera vite.

En av de berörda husägarna överklagade brandförsvarets beslut till länsstyrelsen, och därefter till förvaltningsrätten som nu gett sitt utlåtande: åtgärderna måste genomföras inom en sexmånadersperiod.

– Vi känner oss stärkta av den här domen, den är ett bevis på att vi gjort rätt. Domen har också uppmärksammats nationellt av andra brandförsvar som ringt och frågat hur vi har gått till väga, säger Göran Carlsson.

Att ett brandförsvar riktar ett föreläggande mot privata husägare på det här sättet är ganska ovanligt i Sverige. Förhoppningen är nu att domen ska vara vägledande för de Uppsalabor vars radhus brister i brandskydd.

– Många radhusägare har väntat på den här domen, förhoppningsvis kommer de att komma igång med förbättringarna nu. Vi hoppas också att radhusägarna går ihop för att hålla kostnaderna nere, säger Göran Carlsson.

På Uppsala brandförsvar ska man nu fundera vidare över hur informationen om vikten av brandskydd i radhus ska spridas på bästa sätt. Helst vill man slippa fler förelägganden då det är en dyr och tidskrävande process.

Kostnaden för att förbättra de bristfälliga radhusen uppskattas till 20 000-30 000 kronor. Göran Carlsson menar att det är ganska liten siffra i förhållande till vad ett radhus kostar och de ekonomiska konsekvenser som en brand kan leda till.

För att förhindra snabb spridning av en brand i ett radhus krävs täta takfötter och att vinden har täta väggar mellan husen. Varje radhus ska vara utformat som en egen brandcell.

– Annars kan den heta röken sprida sig på vinden och antändas även där, vilket får till följd att takstolarna rasar ned på bjälklaget. I nybyggda hus är kravet att väggarna ska motstå brand i 60 minuter. I detta föreläggande har vi inte valt att gå så hårt fram, utan nöjt oss med 30 minuters avskiljningsförmåga på grund av de kostnader det innebär för fastighetsägaren att bygga om, säger Göran Carlsson.

Fastighetsägaren har hävdat att åtgärderna som föreslagits är orimligt stora och dyra. Ägaren ställer sig också kritisk till att föreläggandet inte riktats till hela området.

– Det här var oprövad mark för oss, vi valde ut ett typiskt radhus med brister. Det hade varit dumt att gå på med massa förelägganden innan vi visste om det hade bäring, säger Göran Carlsson.

På myndigheten för samhällsskydd och beredskap tycker man att brandförsvarets föreläggande är bra.

– Generellt gäller för radhus att brandskyddet i många fall är bristfällig. Jag tycker det är bra att brandförsvaret följer upp de här bristerna. Som fastighetsägare har man såklart rätt att överklaga myndighetens beslut, men man har också all anledning att lyssna på vad brandförsvaret säger. Radhusägare är beroende av varandras brandskydd, säger Torkel Schegel, chef för rättsenheten vid myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Fakta Brandskydd

Vid ny- och ombyggnation av byggnader reglerar plan- och bygglagen hur brandskyddet ska vara utformat. Eftersom det aktuella målet handlar om ett hus som redan är byggt, tillämpas i stället lagen om skydd mot olyckor. Detta motiveras med att kraven kan ha förändras över tid i takt med förbättrad kunskap. Även om kraven på brandskydd uppfylldes då huset byggdes, kan alltså åtgärder anses behöva vidtas vid ett senare tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!