Dollarraset vinst för Uppsalaföretag

Den senaste tidens dollarras får effekter för Upplands företag. Exportkoncernen Sandvik räknar med att förlora hundratals miljoner kronor. Men för textilföretaget Himla i Uppsala innebär valutasvängningen en vinst.

Uppsala2006-12-08 00:01
Dollarn fortsätter att sjunka i värde. I går var en dollar värd 6,81 kronor. För drygt ett år sedan kostade en dollar 8,20 kronor.
Verkstadsbolaget Sandvik med fabrik i Gimo tillhör en av förlorarna på den senaste tidens kursutveckling.
- Tio öres förändring på dollarn motsvarar 70 miljoner kronor på vårt resultat. Det är en tumregel vi brukar använda oss av, säger Jan Lissåker, ansvarig för investerarrelationer på Sandvik.
Drygt 95 procent av företagets tillverkning i Sverige går på export och handeln sker främst i dollar och euro. För att kompensera dollarraset satsar Sandvik på en långsiktig balansering av den dollar-och eurobaserade handeln. Men Jan Lissåker är inte orolig över dollarns minskade värde.
- Ett dollarvärde på cirka sju kronor är inte historiskt extremt på något sett. Det kan svänga uppåt igen, säger Jan Lissåker.

Terminssäkrat
Habia Cable med fabrik i Söderfors säljer kablar till hela världen. Företaget har terminssäkrat ungefär hälften av försäljningen, det vill säga försäkrat sig mot valutasvängningar. Men bolagets finanschef, Ing-Marie Thunvik tror att bottennoteringen för dollarkursen redan är nådd.
- Dollarn bottnar och stabiliserar sig nu. Det visar våra prognoser, säger Ing-Marie Thunvik.
Textilföretaget Himla AB tillhör vinnarna när dollarns värde sjunker. Cirka 15 procent av inköpen görs i dollar och ekonomichefen Henrik Söderberg räknar med att företaget tjänat en dryg halv miljon kronor på dollarraset det senaste året. Men vinsten kunde varit större. En stor del av företagets inköp görs i de baltiska länderna som förut handlade i dollar men som gick över till euro inför inträdet i EU för några år sedan. Men Himla AB tänker inte byta strategi och importera mer från företag som har dollar som valuta.
- Det skulle bli svårt. De leverantörer vi har vill ju inte byta. Då vill de ha kompensation i så fall. Och vi är glada över den valutavinst vi gjort. En halv miljon kronor är inte att förakta, säger Henrik Söderberg.

Både vinnare och förlorare
Bioteknikbolaget Q-Med med säte i Uppsala räknar sig både som vinnare och förlorare på valutasvängningen.
- De kostnader vi har för dotterbolaget i USA blir ju lägre. Samtidigt säljer vi också på USA-marknaden och när dollarn sjunker så får vi mindre intäkter, säger Erika Kjellberg Eriksson, finansdirektör Q-Med.
Bolaget terminssäkrar minst hälften av sitt valutaflöde för att minska riskerna vid olika valutasvängningar. Men att terminssäkra är ingen garanti för att riskerna försvinner helt.
- Valutaflödena slår ju förr eller senare. Man skjuter egentligen bara upp det till senare, säger Erika Kjellberg Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om