Doldisen med de stora kunderna
Dataföretaget Foxt, med utvecklingsavdelningen placerad i Uppsala, är i princip okänt i Sverige. Bland kunderna finns stora internationella företag som JP Morgan och Citigroups.
Jan Rynning är vd för Foxt och Tommy Magnusson platschef i Uppsala.
Foto: Pelle Johansson
Den huvudsakliga produkten handlar om interna säkerhetslösningar för större företag. Kunderna är till exempel banker, sjukhus och polismyndigheter och andra organisationer som verkar inom områden där det finns lagar som reglerar att informationen inte hamnar i fel händer. Men i princip vänder man sig mot alla större företag som har intresse av att affärshemligheter inte läcker ut.
- Ett tydligt exempel är sjukhus där journaler inte får läsas av dem som inte ska ha tillgång till dem. När man loggar in i systemet gör vårt program att man bara får upp de applikationer på sin skärm som man ska komma åt. När nästa person kommer och loggar in kan det se helt annorlunda ut, säger Tommy Magnusson, platschef för företaget i Uppsala eller chief technology officer, som hans officiella titeln lyder.
- Det finns också en kontroll så att man i efterhand kan se vem som hanterat informationen. Många tänker mest på skalskyddet. Men en stor del av överträdelserna sker internt, fyller Jan Rynning i.
Foxt har sin grund i företaget Dynasoft som köptes upp av RSA Securities 1997. I dag finns huvudkontoret i Silicon Valley söder om San Francisco i USA. Där finns dock bara en försäljningsorganisation. Utvecklings- och supportavdelningen, eller fabriken och tankesmedjan som Tommy Magnusson uttrycker det, finns i Uppsala. Det som är speciellt med Foxts säkerhetslösning är att den innebär ett ganska litet ingrepp i de befintliga systemen. Det gör att det blir mindre konflikter med övriga program i datasystemet enligt Tommy Magnusson.
- Dessutom är systemen skalbara för större eller mindre nätverk. Konkurrenternas system är mycket mer inträngande och kräver mycket av infrastrukturen. Vår lösning är lättviktigare, lättare att installera och underhålla, säger han.
En annan fördel är att man kan höja eller sänka säkerheten efter behov. Polisen är en av kunderna. Och i början av en utredning kan man låta många poliser ha tillgång till informationen. Men när det närmar sig ett tillslag kan säkerheten skärpas och bara en mindre grupp komma åt känslig information.
- Det är som ett virtuellt skjutreglage, säger Tommy Magnusson.
Trots att kundlistan innehåller flera företag som finns på listan över världens 100 största företag, en lista där inget svenskt företag kvalar in, är omsättningen i Foxt blygsamma 9 miljoner dollar om året.
Är kunderna få eller är det era produkter som är billiga?
- Vi är fortfarande i uppbyggnadsfasen. Det är lätt att man försöker konkurrera med ett lågt pris när man vill slå sig in på marknaden. Men det vi jobbar med nu är att få rimligare betalt för våra produkter och tjänster, säger Jan Rynning.
Han ser dock stora utvecklingsmöjligheter för företaget som nu håller på att bygga upp en säljorganisation för Europa.
Finanskrisen förra hösten slog dock hårt också mot Foxt. Och när UNT besöker företagets lokaler i Boländerna i Uppsala är det många av kontoren som gapar tomma.
- Vi var tvungna att göra en del neddragningar i samband med krisen. Men nu känner vi att det börjar röra på sig igen, säger Tommy Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!