Dokument avslöjar 42–åringens kontakter med kriminella

Den Uppsalabo som häktats i det stora Europol–ärendet har haft omfattande kontakter med andra brottsdömda. En åklagare misstänker att mannen fått fejkade löneutbetalningar från flera företag i Uppsala.

När polisen gjorde husrannsakan hos den 42-årige Uppsalabon 2018 vid en utredning om penningtvätt hittades bland annat lyxvaror för 100 000-tals kronor.

När polisen gjorde husrannsakan hos den 42-årige Uppsalabon 2018 vid en utredning om penningtvätt hittades bland annat lyxvaror för 100 000-tals kronor.

Foto: Polisen

Uppsala2021-06-08 20:30

Under måndagen häktades en 42-årig Uppsalabo i sin frånvaro, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt uppgifter från polisen figurerar mannen i ett ärende som hanteras av Europol och lett till polisutredningar i 16 länder. Målet bygger på information från en chattjänst kallad Anom som skapats av FBI. Kriminella ska ha lurats att använda Anom i tror att den erbjöd krypterad kommunikation.

Flera poliskällor hävdar att 42-åringen är en toppfigur i Uppsalas kriminella värld men till stor del bygger de anklagelserna bara på underrättelseinformation och det finns inga domar där det fastställts.

undefined
Europols internationella operation som presenterades under tisdagen går under namnet Trojan shield.

Mycket tyder dock på att mannen har omfattade kriminella kontakter. UNT har tagit del av ett dokument från en domstol i Marbella i Spanien, daterad februari 2020. Av handlingen framgår att 42-åringen då förekom i ett mål om olaga vapeninnehav. Medmisstänkta i Marbella-målet var flera personer inom den organiserade brottsligheten i Sverige, bland annat en 29-årig Uppsalabo som nu står inför rätta vid Uppsala tingsrätt, anklagad för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Den 42-årige Uppsalabon som nu pekas ut i Europol-utredningen förekommer även i ett helt annat sammanhang. I april i år åtalades han vid Uppsala tingsrätt för grovt penningtvättsbrott och anklagas för att ha mottagit cirka två miljoner kronor som misstänks komma från brottslig verksamhet.

– 42-åringen levde på att ta emot pengar från personer som i flera fall var kända för brott, uppger kammaråklagare Pontus Melander.

undefined
Kammaråklagare Pontus Melander har åtalat 42-åringen för bland annat grovt näringspenningtvättsbrott.

Några av de som betalat in pengar till 42-åringen har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, våldsbrott och stölder.

Av utredningen i penningtvättsärendet framgår att 42-åringen redovisat inkomster från heltidsarbete vid flera olika företag samtidigt. Han ska till exempel haft tredubbla löner på samma gång och då fått ut cirka 100 000 kronor per månad och även uppburit lön när han varit på utlandsresor. Polisen misstänker att han inte alls jobbat på de aktuella företagen utan att löneuppgifterna ingått i ett upplägg för tvätt av svarta pengar.

Ett av de företag som uppgett att de haft 42-åringen som anställd arbetar med ensamkommande flyktingar. Företaget har dock avböjt allt samarbete med polisen.

– Företaget vägrar bland annat uppge vilka personer 42-åringen tagit hand om, säger Pontus Melander.

undefined
När polisen gjorde husrannsakan hos den 42-årige Uppsalabon 2018 vid en utredning om penningtvätt hittades bland annat lyxvaror för 100 000-tals kronor.

Inkomstuppgifter som registreras av Skatteverket ligger till grund för bland annat sjukpenning och pension. Genom att deklarera fejkade löner kan en person på så sätt tillskansa sig olika typer av ekonomiska förmåner.

42-åringen har åtalats för penningtvätt tillsammans med en kvinnlig anhörig. Enligt stämningsansökan har kvinnan även gjort sig skyldig till bidragsfusk på 672 000 kronor. När hon greps tillsammans med 42-åringen bar hon en Rolex-klocka, två Cartier-armband samt en guldring som värderats till sammanlagt 503 000 kronor. Detta trots att hon deklarerat inkomster på i snitt endast cirka 100 000 kronor per år.

42-åringens namn har dykt upp även i andra utredningar. 2017 beslagtog polisen narkotika till ett värde av cirka 15 miljoner kronor i en lägenhet i Gottsunda. I lägenheten hittades 42-åringens fingeravtryck på en plastpåse som innehöll narkotika men han kom aldrig att åtalas i det målet.

Mannen förekommer i ett 30-tal avsnitt i kriminalregistret och har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott. De senaste 20 åren har han avtjänat fängelsedomar vid fem tillfällen varav det längsta gäller ett fyraårigt straff.

Mannen dömdes senast 2018 för förgripelse mot tjänsteman, sedan han under en häktningsförhandling upprepade gånger kallat en åklagare för horunge. Polisen tog så allvarligt på uttalandet att åklagaren under en tid fick lämna sin ordinarie bostad.

42-åringen förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!