Doktorandombud: "Ett extremfall"

Ett fruktansvärt extremfall, som inte ska kunna få ske. Så kommenterar Marta Axner, doktorandernas företrädare vid Uppsala universitet, historien med den afrikanske doktorand som tvingats arbeta på sin handledares bondgård.

Uppsala2009-10-28 11:50
- Det här är fruktansvärt och så får det inte gå till. Men jag tycker ändå att universitetet hanterat det här enskilda och extrema fallet som de ska sedan de fick höra talas om det, säger Marta Axner, ordförande i Uppsala studentkårs doktorandnämnd.

UNT kunde på tisdagen avslöja att Uppsala universitet polisanmält en egen lektor för tjänstefel och osant intygande. Lektorn har haft en doktorand som inte fått någon svensk lön, utan tvingats leva på 2 800 kronor i månaden från sitt hemuniversitet. Han har bott på handledarens gård utanför Uppsala och fått sköta den dagliga driften av gården, exempelvis med matning av hästar och kycklingar. Han har också fått utföra arbete åt handledaren inom universitetet utan ersättning, bland annat undervisning.

Det finns dock saker i historien som har generell betydelse, menar Marta Axner.
- Det här visar på vikten av bra rutiner, på rättssäkerhet, öppenhet och uppföljning av antagning av doktorander. Stipendier eller andra udda lösningar är också generellt sett osäkra finansieringsformer, säger Marta Axner.

En omfattande studie som universitetet själv nyligen gjort visar att just sådan osäkra finansieringsformer inte är ovanliga vid universitetet.
- Visst finns en del tveksamma lösningar, och det finns också lite olika syn bland handledare på vikten av doktoranders villkor. Men jag vill ändå hävda att det här är ett fall som går utöver allt annat och är extremt, säger Marta Axner.
Doktoranden har i dag ny handledare och befinner sig för tillfället i Kenya, men kommer till Sverige efter jul för att avsluta sin doktorsavhandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!