Doktorand fick rätt i rätten

En dom i Göteborg kan få stor betydelse för Sveriges doktorander. Enligt länsrätten ska lönen från en doktorandtjänst räknas som sjukpenninggrundande inkomst även sedan anställningen har upphört.

Uppsala2007-06-20 22:00
Problemet uppstår om doktoranden inte hinner bli klar med sin examen innan den tidsbegränsade doktorandtjänsten tar slut.
- Då finns två alternativ, säger Robert Andersson, ombudsman på Universitetslärarförbundet Sulf och den kvinnliga doktorandens ombud i länsrätten.
Det ena alternativet är att anmäla sig som arbetslös. Men då måste studierna avbrytas. För att få arbetslöshetsersättning måste doktoranden intyga att han/hon inte har för avsikt att fortsätta studera.

Det andra alternativet är att avsluta sina studier ändå. Det kan vara en utväg om det inte är långt kvar till examen.
- För arbetslöshetsförsäkringen är det inga bekymmer om doktoranden fortsätter att studera något halvår fram till examen. Fortsatta studier är tillåtna och räknas som överhoppningsbar tid, säger Robert Andersson.
- Men för att få behålla den sjukpenningsgrundande inkomsten måste doktoranden studera med statligt stöd. Det är alltså där det kan bli bekymmer.

- I det här fallet provade vi en tredje utväg. Vi åberopade vidareutbildning inom det egna yrkesområdet för att hon skulle kunna avsluta studierna. Försäkringskassan sade först nej men ändrade sig när överklagandet låg på länsrättens bort.
- Eftersom försäkringskassan ändrade sig, bör saken ha diskuterats på huvudkontoret. Det bör innebära att de här reglerna gäller i hela landet, säger Robert Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om