"Hej Björn!
Tack för bra samtal. Gillar dig redan. :) "
Det är sen eftermiddag den 19 mars och professor Björn Olsen har fått sitt första mejl om det som ska bli en sårig strid kolleger emellan och en fråga för åklagare.
Några timmar tidigare berättar Anders Tegnell vid myndigheternas pressträff att totalt 10 personer nu dött i Sverige. "Det är helt uppenbart att vi har en samhällsspridning", säger han och lägger till att bilden från regionerna är att trycket i vården kommer att bli högt.
Om belastningen blir så hård är det avgörande att det finns personal som kan arbeta och inte är hemma sjukskrivna i onödan. Det är just där som den varma hälsningen till Björn Olsen kommer in i bilden.
Den som skriver är Mouna Esmaeilzadeh, neuroläkare, entreprenör, och känd som Doktor Mouna i TV4. I ett samarbete med sin bror, entreprenören Saeid Esmaeilzadeh, har hon fått tillgång till snabbtester av antikroppar, utvecklade i Kina där pandemin startade. De kommer att ha "2000 testkits på måndag och ytterligare 30 tusen inom kort", skriver hon till Björn Olsen. Förhoppningen är att hindra att vården i Sverige hamnar i samma krisläge som i Spanien, där Mouna Esmaeilzadehs för tillfället sitter fast i karantän. "Mina läkarkollegor i Madrid gråter och är helt desperata", skriver hon i ett mejl.
UNT har via dokument som sms, mejl och yttranden tidigare granskat spelet bakom kulisserna kring den studie om snabbtestet som publiceras bara drygt två veckor efter Björn Olsens och Mouna Esmaeilzadehs första kontakt.
Björn Olsen är huvudredaktör för tidskriften som publicerar studien. Till UNT har han i maj 2021 sagt att han inte var inblandad i studien, men att han kände till den. Men dokumenten indikerar något annat och i dag kan UNT avslöja nya detaljer kring publiceringen av artikeln och hur allt egentligen började.
Innan kontakten med Björn Olsen har Mouna Esmaeilzadeh och hennes bror Saeid tagit initiativet till att företaget Noviral tar in tester till Sverige. Affärsidén är att sedan sälja vidare testkiten till regioner och andra vårdinrättningar, men även till äldrevården, för testning i stor skala.
Mouna Esmaeilzadeh är ordförande i Novirals medicinska råd. "Och här skulle jag alltså jättegärna även vilja ha med dig!", skriver hon i mejlet till Björn Olsen med en smiley efter, :). Till UNT säger Björn Olsen i dag att han inte var intresserad av uppdraget.
Bättre lycka har hon i sin andra avsikt med kontakten med Björn Olsen: att få testet validerat, det vill säga utvärderat av välrenommerade forskare.
Vad som sagts under samtalet dem emellan vet vi inte, men av det följande mejlet att döma är Björn Olsen redan med på båten. Fyra dagar senare, den 23 mars 2020, svarar han: "Fått klart med Erik Salaneck att skicka till infektionskliniken i Uppsala så kan vi dra igång testning på vårdpersonal direkt." Han avslutar med att fråga henne hur många tester de kan få, "ju fler desto bättre".
Allt går nu i ett rasande tempo. Och blir dessutom känt för fler. För Doktor Mouna har en kanal där hon kan berätta om snabbtestet för en stor publik: TV4.
I kanalens morgonprogram den 24 mars berättar hon hur hon tog kontakt med sin bror som sedan ryckte i sina kontakter världen över och nu har lyckats säkra leveranser av testet från Kina till Stockholm. Men, varnar hon, i kristider är det många oseriösa aktörer som försöker utnyttja situationen för egen för del.
– Därför är det alltid viktig att vi säkrar vetenskapen bakom och det gör vi nu. Vi ska skicka tester till ett av Sveriges mest välrenommerade universitetssjukhus, säger hon i programmet.
Dagen efter anländer testkiten till Arlanda. Det blir Erik Salaneck, docent och läkare, som får uppdraget att ta hem dem till Uppsala eftersom han råkar befinna sig i Stockholm. Medan han sitter i en tv-studio levererar någon ett paket med testkit i en kartong till den taxi som väntar på honom utanför.
– Jag vet ännu inte hur det där gick till, jag var bara en kurir, säger han till UNT i dag.
Tio dagar senare är testet utvärderat och resultaten sammanställda i ett manus till en vetenskaplig artikel. Det är nu, den 4 april, som Åke Lundkvist i mejl ber Björn Olsen att "plöja upp en autostrade" så att studien kan publiceras "på nolltid", vilket UNT berättat om tidigare.
Någon gång den 6 april tar Björn Olsen som huvudredaktör emot manuset, det framgår i den publicerade artikeln. Då inleds processen med utomstående granskning. Enligt förlaget som ger ut tidskriften genomgår varje artikel en rigorös granskning av oberoende forskare innan den accepteras för publicering, något som brukar ta flera veckor, kanske en månad.
Redan på morgonen dagen efter, den 7 april 2020, är artikeln accepterad och klar att publiceras. Det berättar Doktor Mouna i ett nytt framträdande i TV4:s Nyhetsmorgon. Testet är därmed validerat och färdigt att använda.
Mouna Esmaeilzadeh betonar för tittarna hur bra utvärderingen är.
– Det här är väldigt glädjande. Jag har tillsammans med ett gäng briljanta forskare vid Uppsala universitet under ledning av professor Åke Lundkvist genomfört den här vetenskapliga studien, säger hon och fortsätter:
– Det är klart att det är fantastiskt att det så snabbt kan bli accepterat för publikation. Just nu jobbar alla stenhårt, och det är klart att man vill bidra med det man kan, och vi hoppas och tror att det här testet kan bli en gamechanger.
Läs mer: Olsen vidhåller: "Inte inblandad i studien"
Budskapet om att testet kan förändra matchbilden i kampen mot coronaviruset upprepas några dagar senare på Instagram där Mouna Esmaeilzadeh har tusentals följare. Återigen pekar hon ut Åke Lundkvist som ledare för de Uppsalaforskare hon kallar briljanta och som hon säger lagt ned blod, svett och tårar för att få ihop studien så fort.
Hennes tydliga utpekande av Åke Lundkvist som forskningsledare för studien, som i dag alltså utreds av åklagare för att den saknar nödvändiga etiska tillstånd, går emot mot vad han själv hävdar. I sina yttranden i ärendet gör han Erik Salaneck ansvarig för studien, vilket Erik Salaneck i sin tur bestrider. Vem som bär ansvaret för brottet är nu åklagarens sak att utreda.
Men åter till TV4:s morgonstudio där två experter i studion också hyllar testet. En av dem är Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, ordförande i läkarfacket och en av pandemins medieprofiler, ofta intervjuad om det alarmerande läget i vården.
– Det är fantastiskt och vi skulle ha det här ute i vården redan i dag, på en gång för att ta reda vilka som har haft och vilka som inte haft det, säger Johan Styrud i programmet.
Den andra forskaren är en av rådgivarna i Noviral, vilket tittarna tydligt får veta. Men att Mouna Esmaeilzadeh är rådets ordförande nämns inte den här gången.
Inte heller i den vetenskapliga artikeln där hon är en av medförfattarna, redovisas Mouna Esmaeilzadeh kopplingar till Noviral som säljer testet. Där står endast att författarna inte har några intressekonflikter att redogöra för.
Men under våren 2020 kommer frågorna om eventuellt jäv och den ovanligt hastiga publiceringsprocessen upp till ytan och leder till vissa kritiska frågor i offentligheten. Bakgrunden är ytterligare en twist på den här historien. För under april avslöjas att deckardrottningen Camilla Läckbergs vårdbolag Hedda Care köpt in testet av Noviral, att de stämplat det med Björn Olsens namn och säljer det för nästan 1 000 kronor styck till privatpersoner. Avslöjandet leder till att socialminister Lena Hallengren (S) säger att Hedda Care kapitaliserar på människors oro och att girigheten nu fått ett ansikte.
Björn Olsen rasar först mot att hans namn använts i Hedda Cares marknadsföring och mot att de riktar sig till privatpersoner, men gör sedan helt om och säger sig vara felciterad – trots att intervjun med TT är inspelad.
Hedda Care är långt ifrån Novirals enda kund. På sin hemsida säger sig bolaget vara en ledande distributör av snabbtester och självtester för covid-19. Där står också att antikroppstestet är det mest använda på den svenska marknaden och finns inom stora delar av sjukvården, att det är utvärderat av Uppsala universitet. Att studien utreds av åklagare och saknade nödvändiga etiska tillstånd nämns inte.
Under 2020 omsatte Noviral över 50 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt 11 miljoner kronor, varav 8 miljoner betalades ut till aktieägarna. Bolagets verksamhet startades i och med pandemin.
Vilken roll Mouna Esmaeilzadeh haft, om någon alls, i spelet bakom kulisserna när frågan om etiska tillstånd lades på bordet av Erik Salaneck och hans doktorand i juni 2020, går inte att utläsa av dokumenten. I mejl under hösten ber hon om ett möte med alla inblandade eftersom hon säger vara så förvirrad av informationen i alla mejl, som hon inte riktigt förstår innebörden av.
UNT har en tid sökt Mouna Esmaeilzadeh via en rad olika kanaler och bett att få hennes bild av hela historien, men inte fått svar.