Döende fick betala vårdarnas telefonsamtal
Samtidigt som den 85-årige Uppsalabon låg på sin dödsbädd satt hemtjänstpersonalen och ringde en mängd privata samtal från mannens bostad. "Upprörande" anser länsstyrelsen som riktar svidande kritik mot hur kommunen skött mannen. Hans son kräver nu ersättning av kommunen.
I efterhand har det uppdagats att hemtjänstpersonalen ringde 15 samtal inom loppet av några timmar från 85-årigens telefon den dag han avled.
— Tidkoderna visar att de oavbrutet pratade i telefon just i den stund pappa dog. Känslan av bitterhet och avsmak när jag upptäckte detta går inte att beskriva i ord, säger mannens son som vi kan kalla Erik.
Försökte stoppa samtalen
Av teleräkningarna framgår även att en mängd utlandssamtal ringts från mannens telefon. Att han skulle ringt själv är uteslutet eftersom han var så svårt handikappad. Ändå fick han betala samtalen med egna pengar.
— Pappa var sängliggande och det hände att han fick ont när han placerats i en obekväm ställning. Han berättade att han ibland ropade på hjälp för att bli vänd i sängen men hemtjänsten lät honom vänta upp till en kvart för att de ville prata klart i telefonen.
Under flera månader innan pappans död försökte Erik vid en rad tillfällen få stopp på hemtjänstens privatsamtal från telefonen.
— Jag pratade även med cheferna men de nonchalerade mig.
"Ekonomiska övergrepp"
Länsstyrelsen betecknar det hela som "ekonomiska övergrepp" och tycker det är märkligt att arbetsledningen, trots påpekanden, inte fick stopp på telefonerandet.
Enligt Erik var pappan upprörd över det som pågick och i ett försök att ge honom upprättelse har Erik krävt att kommunen ska stå för telefonutgifterna.
— Jag visade en av cheferna att personalen hade ringt 15 gånger de timmar när pappa dog, men svaret blev: "Det är ju inte så många samtal ändå".
— Någon ersättning fick jag aldrig men jag ska nu göra ett nytt försök. Jag begär 3 500 kronor, pengar som ska skänkas till välgörenhet.
Allvarliga brister
För knappt ett år sedan kom länsstyrelsen med en utredning om hur hemtjänsten i dåvarande Centrala stadens kommundel skött mannen. Länsstyrelsen riktar mycket hård kritik mot kommunen på en rad punkter och skriver att det är "uppenbart att det förekommit allvarliga brister i på vilket sätt som insatserna genomförts".
Enligt Erik har missförhållandena varit många:
* En kommunalt anställd ledsagare ska ha tagit emot mellan 50 000 och 100 000 kronor av mannen.
— Pappa som var lite dumsnäll tyckte om den här kvinnan och berättade för mig att han skänkt henne pengarna. Men det är ju absolut förbjudet för kommunens personal att ta emot sådana gåvor. Pappa ville inte att jag skulle göra en polisanmälan, han trodde det skulle bli pinsamt.
Erkände fusk
"Det är anmärkningsvärt att nämnden inte har förhindrat att detta pengautflöde skett", skriver länsstyrelsen.
* Hemtjänsten ska ha struntat i att utföra omvårdnadsinsatser som mannen hade rätt till.
— Flera gånger när jag kom hem till pappa fanns medicinen kvar, ändå hade de kryssat i en lista att han fått den. Han skulle vändas vissa klockslag för att inte få liggsår. Jag kunde komma klockan 17, då hade de redan fyllt i att de vänt honom klockan 18.
— Flera i personalen erkände för mig att de hade fuskat. Jag påtalade för cheferna vad som pågick, ändå blev det inte bättre, hävdar Erik.
Utsattes för påtryckningar
* Mannen utsattes för påtryckningar att flytta till en institution trots att han enligt journalerna ville bo kvar hemma. Länsstyrelsen skriver att det är anmärkningsvärt att kommunen inte följt lagens bestämmelser om respekt för den enskildes integritet.
— Kommunen skickade iväg pappa till ett nybyggt äldreboende. Hans rum var fullständigt kalt, det fanns inte ens en lampa där. Efter två veckor fick han skickas hem igen, han ville inte vara kvar.
* Personal från hemtjänsten ska ha tillskansat sig egna bonuspoäng när de handlat åt mannen. Erik visar en mängd kvitton från inköp av mat med mera. Där framgår att varorna betalats kontant och att bonuspoäng registrerats.
— Pappa hade inget bonuskort. Det här innebär att personalen sett till att bonuspoäng gått in på deras privata konton. Det rör sig om små summor men visar ändå vilken kultur som fanns.
Flera av de anklagelser Erik riktar mot kommunen styrks av en personlig assistent som UNT talat med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!