Eva är märkbart tagen när hon kommer ut ifrån akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Klockan är 15.00 på måndag eftermiddag och hennes cancersjuke man Roger har legat på akuten sedan 9-tiden, söndag morgon, utan att ha flyttats till en vårdavdelning. Hon har ringt kontinuerligt till akutmottagningen sedan Roger åkte dit men har haft svårt och få fram information om vilka åtgärder som ska tas.
– Det har liksom inte hänt någonting, röntgenundersökningen flyttades fram gång på gång, säger hon.
Eva Gustafsson upplever att hon ofta har fått fel uppgifter av sjukvården gällande sin man och att det är, och ofta har varit väldigt snurrigt vid besöken på Akademiska sjukhuset.
– Det kan ha rört sig om ändringar i dosering av mediciner och vilken avdelning han är på under sjukhusvistelser, säger hon.
Hennes önskan är att svårt sjuka människor, däribland hennes make, får ett värdigt slut och tas om hand i sista skedet av deras liv. 72-årige Roger har varit sjuk sedan i oktober och resan hit har varit tuff.
– Han fick bland annat opereras två gånger på grund av brister i information. Det har varit uruselt ända från början, säger Eva Gustafsson.
Roger rev upp ett operationssår efter att ha hävt sig upp ur sängen, något som inte skulle ha hänt om informationen kommit fram till rätt person. Därför fick han lov att opereras igen, något som Eva Gustafsson såg tog hårt på Roger.
– Jag vet inte vems fel det är men han hamnade hos ortopeden istället för kirurgen på grund av platsbrist. Personalen där hade ingen information om att han inte fick häva sig upp själv, säger hon.
Vid 16-tiden på måndagen kan Eva Gustafsson berätta att Roger fått en vårdplats efter den långa väntan på akutmottagningen.
– Jag vill bara att de ska ta hand om patienterna, vårda dem och skicka dem till rätt plats, säger hon.
Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska uppger för UNT att man inte kommenterar i enskilda fall. Men han kan ändå bekräfta att man på ett möte under måndag morgon konstaterat att sju till åtta patienter väntat på akutmottagningen för att få en vårdplats.
– Några hade väntat en kortare tid och det fanns några som hade väntat upp emot ett dygn, säger Mikael Köhler.
Varför tar det så lång tid att få en vårdplats?
– Det kan i vissa fall behövas flera timmar och olika typer av undersökningar för att hamna på rätt avdelning. Det är även brist på vårdplatser vilket kan vara en orsak.
Är det lämpligt att vänta 24 timmar eller längre på en vårdplats?
– Det är inte okej. Framförallt inte om man är äldre med en allvarlig sjukdom eller har flera sjukdomar som tillsammans blir problematiskt.
Händer det ofta att patienter får vänta så pass länge?
– Det händer, och i de allra flesta fall är det direkt olämpligt att behöva vänta så länge.
Vad gör ni för att förbättra situationen?
– Vi gör flera saker, rekryterar personal och ser över hur vi ska använda våra avdelningar. Vi planerar och hoppas att det ska bli bättre i framtiden.
Som UNT tidigare rapporterat har 17 sjuksköterskor i ett öppet brev till sjukhusledningen kritiserat förhållandena på akutmottagningen. I det öppna brevet hävdar sjuksköterskorna bland annat att de "kommit att acceptera icke normala lägen som normala".
– Vi tar det här på största allvar och jobbar sedan länge med arbetssituationen, sade chefsläkare Göran Günther till UNT då.