Var femte politiker i Uppsala utsatt för hot

I en enkät uppger politikerna i Uppsalas kommunstyrelse att drygt 20 procent blivit hotade och drygt 45 procent blivit utsatta för hat. Dödshot, spottloskor i ansiktet och misshandel är exempel på vad de råkat ut för i sitt arbete.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har blivit utsatt för både dödshot och hat på nätet och i verkliga livet.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har blivit utsatt för både dödshot och hat på nätet och i verkliga livet.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-07-18 17:00

– Vid ett par tillfällen under mina år som politiker har jag varit rädd och varnat min familj för personer. Då har jag funderat en hel del över var min gräns går för när jag inte skulle våga fortsätta.

Orden kommer från Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden i Uppsala. Hon är en av de fem politiker i Uppsalas kommunstyrelse som uppger att hon blivit utsatt för både hot och hat i sin roll som politiker. Ett av de hot mot Linda Eskilsson som skrämde henne mest var från en oppositionspolitiker som på ett hotfullt satt meddelade att hon inte skulle säga emot honom på sociala medier. 

undefined
Linda Eskilsson (MP) beskriver hot och hat som gjort att hon funderat på att sluta som kommunpolitiker.

– Det var riktigt obehagligt och jag har aldrig upplevt något liknande under mina 30 år som politiker.

Enkäten har besvarats av 24 av de 26 personer som sitter i kommunstyrelsen. Politikerna har där fått frågan om de blivit utsatta för hot eller hat och hur detta i så fall har yttrat sig.

Hat är betydligt vanligare än hot och det mesta av hatet sker i form av verbala kränkningar på nätet. Elva av de 24 politiker som svarat på frågan har angett att de utsatts för hat antingen i verkliga livet eller på internet. Kent Kumpula (SD), som uppger att han blivit utsatt för både hot och hat beskriver hur ungdomsgäng i Gottsunda under en valkampanj spottat SD-företrädare i ansiktet.

undefined
Kent Kumpula, (SD) bär alltid skyddsväst när han är ute och kampanjar av rädsla för hatattacker.

– Vår gruppledare fick ett slag i ansiktet med öppen hand och jag är en av flera företrädare har valt att bära skottsäker väst tidvis när vi har kampanjer, på grund av hotbilden.

Även den tidigare SD-politikern Simon Alm som sedan uteslutningen ur partiet 2020 suttit som politiskt obunden på sina poster i regionen och kommunen, beskriver hat som påverkat hans vilja att vara politiker.

undefined
Simon Alm, tidigare Sverigedemokrat och nu politiskt obunden, beskriver både misshandel och stenkastning under sin tid i politiken.

– Jag har fått stenar kastade mot mig flera gånger på kampanjer, blivit misshandlad och sett hur andra runt mig drabbats av sådant. Jag har alltid skyddskläder på mig på kampanjer och vid politiska uppdrag. Det gör att de som har lägre smärtgräns för sådant avstår från att engagera sig, vilket ger en gallringseffekt som varken är demokratisk eller laglig.

Den politiker som är mest synlig, kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) beskriver både dödshot och hat, men är samtidigt inte rädd i sin roll som politiker.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har blivit utsatt för både dödshot och hat på nätet och i verkliga livet.

– Jag har varit utsatt för ett dödshot i sociala medier och jag polisanmälde och det blev utredning och de fick fatt på personen. Det är oerhört obehagligt.

Hans bild är emellertid att det är ett fåtal personer som sysslar med den här typen av brott. Oftast tycker han om att få kritik i sitt jobb för att han ska kunna bli bättre som politiker, men hat och hot gäller sällan sakfrågor enligt honom.  

De flesta av Uppsalas kommunpolitiker är bara tillgängliga för allmänheten via mejl, vilket begränsar möjligheten för människor att via telefon uttrycka hat eller komma med hot. En av de förtroendevalda som däremot är helt öppen med sina kontaktuppgifter just för att han vill vara en politiker som människor kan komma i kontakt med, är Mohamad Hassan (L). Han är också en av dem som regelbundet blir utsatt för hat och som vid upprepade tillfällen blivit utsatt för hot.

undefined
Mohamad Hassan (L) är van vid hat i politiken men låter det inte skrämma honom från att göra sitt jobb.

– Jag fick ett allvarligt hot för tre år sedan när en person talade in på min telefonsvarare att han skulle hugga huvudet av mig. Det var via telefonsamtal. Jag lämnande in det till polisen men det var från ett kontantkort så det gick inte att spåra, mer än till några master i Tierp.

Rasistiskt hat främst på nätet är han annars van vid, men det är inget som skrämmer honom.

– Min relation till rädsla är nog hög. Jag tror också att kvinnor är mer utsatta än män och partier som folk anser att de har rätt att hata för att de står för fel saker. Jag vet att SD-politiker får mycket hat, för folk tror att det är okej att säga vad de vill om dem.

Det framgår också av enkäten att det är vissa frågor som skapar mer hat och hot än andra. Skolfrågor och migration två exempel. För Linda Eskilsson (MP) är det den sydöstra staden och konstmuseifrågan som på senaste tiden skapat mycket obehag i hennes arbete.

– Det är en sådan stämning i vissa diskussionsgrupper på nätet så att jag inte vill ut och diskutera. På fysiska möten kan folk bli så arga så att man får ont i magen och så blir man idiotförklarad.

Hot mot politiker

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har gjort en analys av data och studerat skillnader i risken att utsättas för hot och hat som förtroendevald. Resultatet visar att:

• Förtroendevalda kvinnor har 20 procent högre risk att utsättas för hot, hat och våld.

• Unga förtroendevalda har fem gånger så hög risk att utsättas för hot, hat och våld.

• Ledande förtroendevalda, ordförande och vice ordförande, har 30 procent högre risk att utsättas för hot, hat och våld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!