Dödligt slit för slitna jeans

Dagens mode med jeans som ser slitna ut redan i affären kan ha ett högt pris för arbetare som tillverkar dem. Flera dödsfall i lungsjukdomen silikos har inträffat bland turkiska arbetare som sandblästrar jeanstyg.

Slitna jeans skördar liv.

Slitna jeans skördar liv.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-09-22 00:00
Det framgår av rapporter som ett par turkiska forskargrupper redovisat vid den europeiska lungläkarkongressen i Köpenhamn. Det är första gången som problemet med silikos bland sandblästrare inom textilindustrin uppmärksammats.
—Det rör sig fortfarande om isolerade fall, men med den starka modedrivna efterfrågan på slitna jeans finns risk för ett stort antal nya fall av silikos, säger läkaren Nur Dilek Bakan vid Yedikulesjukhuset i Istanbul.
Totalt redovisades fyra fall av silikos bland turkiska textilarbetare. Tre av dem dog bara några månader efter att sjukdomen upptäckts hos dem.

Unga arbetare
Två av dödsfallen gällde unga arbetare, bara 18 och 19 år gamla. De hade varit tolv respektive 13 år när de började arbeta, med enkla munskydd som enda skyddsutrustning mot kiseldammet i de dåligt ventilerade lokalerna.
Alla hade omfattande bindvävsförändringar i lungorna som är typiska för silikos och som uppstår efter långvarig inandning av damm med små kiselpartiklar.
Silikos eller stendammlunga var under århundraden vanlig bland svenska gruv- och stenbrottsarbetare, men moderna arbetarskyddsregler har satt stopp för sjukdomen här.
I Turkiet däremot finns en stor mängd småföretag där arbetare sandblästrar jeanstyg i trånga lokaler och praktiskt taget utan att ha något skydd för det farliga kiseldammet.

Extremt höga halter
Silikos brukar betraktas som en sjukdom som det tar låg tid att utveckla. När gruvarbetare insjuknade i silikos hade de oftast utsatts för stendamm under flera årtionden.
Textilarbetarna i Turkiet däremot hade bara arbetat några få år med sandblästring när de insjuknade. Att de insjuknat efter så kort tid förklarar forskarna med att de måste ha utsatts för extremt höga halter kiseldamm.
En av åhörarna vid kongressen var docent Anna Rask-Andersen vid Arbets och miljömedicin vid Akademiska sjuhuset i Uppsala. Hon ser mycket allvarligt på de båda larmrapporterna.

Kräver garantier
—Många ungdomar vill inte ha läderskor därför att de är djurvänner. Jag är säker på att de inte heller vill använda jeans som kan ha tillverkats under sådana villkor att jämnåriga i Turkiet fått offra livet för dem, säger hon.
Anna Rask-Andersen anser att det måste finnas garantier för att sandblästrade jeans som saluförs i svenska butiker inte tillverkat i strid med svensk arbetsmiljöagstiftning, som förbjuder manuell blästring med kiselhaltig sand.
—Jag hoppas verkligen att svenska klädesföretag inte köper in kläder vars tillverkare orsakar livsfarliga sjukdomar. Om de inte kan garantera att tillverkningen sker under säkra förhållanden i alla led bör de omedelbart upphöra att köpa från dem, säger Anna-Rask Andersen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!