Dödligheten vid hjärtinfarkt sjunker
Dödligheten vid akut hjärtinfarkt i Sverige fortsätter att sjunka, men fortfarande hänger överlevnaden i viss mån på var patienten behandlas. Södersjukhuset har allra bäst infarktvård, men Akademiska sjukhuset ligger inte långt efter.
Rapporten omfattar tiden 1995 till 2005.
- Glädjande nog har vården av akut hjärtinfarkt förbättrats avsevärt under dessa år, samtidigt som skillnaderna i behandlingsresultat mellan olika sjukhus minskat, säger professor Lars Wallentin, chef för Uppsala kliniska forskningscentrum och huvudansvarig för Riks-HIA.
I siffror innebär det att dödligheten totalt sett under den första månaden efter en akut hjärtinfarkt under denna tid sjunkit med 9 procentenheter.
Störst förbättring hos äldre
Även om det är yngre patienter med hjärtinfarkt som har allra bäst prognos är det bland dem som är över 60 som nedgången av dödligheten varit störst. Förbättringen har varit lika stor för kvinnor som för män.
- Tack vare fortsatta framsteg i behandlingen av de 20 000 patienter som tas in för hjärtintensivvård med akut hjärtinfarkt räddar vi alltså i dag årligen omkring 1800 fler liv än vad vi gjorde för bara tio år sedan, säger Lars Wallentin.
Till framstegen räknar han främst ökad användning av tidigt insatt så kallad ballongvidgning av hjärtats kranskärl, inläggning av så kallade stentar för att hålla dessa kärl öppna, och bättre läkemedel för att förhindra uppkomsten av nya blodproppar.
Kvalitetsindex
I årets rapport används för första gången ett kvalitetsindex för hjärtinfarktvård. För att uppnå full poäng krävs att i nio avseende behandla patienterna i enlighet med nationella riktlinjer för hjärtinfarktvård.
- Vi ser att så gott som alla sjukhus förbättrat kvaliteten i hjärtinfarktvården under de senaste åren. Fortfarande finns dock vid de flesta sjukhus mycket som kan förbättras, säger Lars Wallentin.
De sjukhus som har högst poäng enligt kvalitetsindexet och också redovisar bästa vårdresultaten är Södersjukhuset i Stockholm, Borås lasarett, Karolinska universitetssjukhuset och regionsjukhuset i Linköping.
Snäppet under dem i kvalitetsindex ligger bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Sedan tre år tillämpar Riks-HIA en helt öppen redovisning av vårdinsatser och vårdresultat på sjukhusnivå. Även allmänheten kan på så sätt kolla hur just deras hemsjukhus ligger till i ?kvalitetsligan?.
- Den öppna redovisningen verkar att ha påskyndat förändringsarbetet, minska skillnaderna mellan olika sjukhus och därmed ha bidragit till att skapa en mer jämlik hjärtinfarktvård, säger Lars Wallentin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!