Döden diskuterades på begravningsbyrå

FAMILJ. Tv-program och Hollywoodfilmer har bidragit till en snedvriden bild av begravningsbyråns verksamhet. Det tror i alla fall Sofia Tillberg som arbetar på Fonus i Märsta. Den 14 mars tog hon emot ett gäng elever från omvårdnadsprogrammet på Komvux och berättade hur man på ett värdigt sätt tar hand om döda och deras anhöriga.

Uppsala2014-02-18 16:58

Under det timslånga mötet samtalade eleverna och Sofia Tillberg om allt möjligt som rör döden, sorg och begravningar. Praktiska frågor om religionens betydelse, kostnader för kistor och avlidna som saknar anhöriga besvarades tålmodigt för att förbereda eleverna för den stundande praktiken. Sofia berättar att en del uppfattar hennes jobb som lite underligt och har en felaktig uppfattning av begravningsbyråer.
-Några har frågat om jag förvarar avlidna här på kontoret. Det är många fördomar och de flesta tror att jobbet är obehagligt, säger hon.

En stor del av samtalet med eleverna kom att handla om respekt och hänsyn. Sofia berättar att de som hämtar en avliden förväntas vara propert klädda och agera lugnt och behärskat. Den dödes kropp ska lyftas på ett särskilt sätt och får inte behandlas hur som helst.
-Man måste ha en kista, det är inte etiskt rätt att köra en död kropp direkt i begravningsbilen om det inte är en bårtransport. Man får heller inte förvara urnor med aska i hemmet efter en kremering, säger hon.

Sofia Tillberg berättar att situationen med att komma till en begravningsbyrå är något som folk helst skulle slippa. Hon säger att det är vanligt att folk inte vill besöka kontoret, men att hon alltid brukar be de anhöriga att överväga att komma ändå. Det går även att arrangera med hembesök.
- Det kan vara en del av sorgearbetet att ta sig hit och prata, säger hon.

Människor i sorg är ofta upprörda och kan därför agera irrationellt, säger Sofia Tillberg, men hon uppmanar eleverna att inte ta det personligt. Vid begravningar är läget oerhört känsligt, enligt henne.
-Det får inte gå fel. Det gäller att ha koll på allt för vi får bara en chans och det kan ibland kännas väldigt pressande. Solisten måste sjunga rätt och tårtan måste vara god, säger hon.

Eleverna undrar om Sofia tar med sig jobbet hem ofta. Hon svarar att det inte är på samma sätt som när hon var ny på jobbet, men hon blir berörd av alla anhöriga och känner empati. Samtidigt erkänner hon att det ibland kan vara väldigt tufft.
-Det är extra jobbigt när det gäller yngre. Det kan vara svårt att arbeta och bo på samma ort för att det kan vara svårt att undvika min yrkesroll även privat. Men man får en relation med anhöriga och det är väldigt givande, säger hon.

25-åriga Nikki Ismajli var en av eleverna som besökte begravningsbyrån och hon tyckte att det var en upplevelse.
-Jag har aldrig tänkt på begravningar, aldrig sett någon dö. Det är något jag hört men aldrig känt så det här är helt nytt för mig, säger hon.

Träffen på begravningsbyrån var ett steg i förberedelserna för elevernas praktik. Nikki Ismajli ska praktisera på ett äldreboende och hon förstår att risken är stor att hon kommer att arbeta bland död och sorg. Därför tycker hon att det är bra att hon fått den här informationen.
-Jag kan inte allt, men jag kan ge ett gott råd. Det är inte lätt att hjälpa någon, man är rädd att säga fel. Jag är inte riktigt förberedd för praktiken, men det finns många som kan hjälpa till där, säger Nikki Ismajli.

Sofia Tillberg är nöjd med dagens möte med eleverna och hoppas att de tar till sig hennes råd.
-Jag hoppas att de lär sig respekten man bör ha för den avlidna och de anhöriga. Det är så oerhört viktigt. Och att de kommer ihåg lite av det jag sagt när det får frågor från anhöriga, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!