Döda änder bar inte på farligt virus

De änder som analyserats vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala bar inte på det aggressiva fågelinfluensaviruset. Beskedet kom inte som någon överraskning för experterna vid SVA.

Bernt Klingeborn, laborator vid SVA.

Bernt Klingeborn, laborator vid SVA.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2005-10-23 16:13
- När man hittar en ansamling av döda änder ska man naturligtvis ta uppgiften på allvar. Särskilt när vi vet att den aggressiva fågelinfluensan finns i Europa, säger Bernt Klingeborn, laborator vid SVA.
Men han har samtidigt svårt att förstå den smått hysteriska stämning som präglar rapporteringen av fågelinfluensa i en del medier.
- De stora tidningarna gör fågelinfluensan till ett humanproblem, när det i stället är ett veterinärt problem. Sannolikheten att människor i vårt land ska smittas av aggressiv fågelinfluensa är mikroskopisk, säger Bernt Klingeborn.
Han berättar om hur miljontals människor i Asien hanterar fåglar och lever mycket nära dem. Att hittills drygt 100 människor insjuknat varav hälften avlidit.

Vanligt med influensavirus
Om det aggressiva influensaviruset genomgår en genetisk förändring borde det ske i Asien, inte här, menar Bernt Klingeborn som efterlyser lite perspektiv på fågelinfluensan.
En av de änder som analyserats vid SVA bar på ett milt influensavirus, H5. Och det var ingen överraskning. Vid den här tiden på året är det normalt att upp till en tredjedel av vilda andfåglar bär på milda influensavirus. Det är över huvud taget mycket vanligt att exempelvis änder, gäss, trutar och skrattmåsar bär på influensavirus utan att de dör av viruset.
På söndagen hittades ytterligare några döda änder i Eskilstunaån. Fåglarna brändes snabbt av kommunen.
- Förekomsten av fler döda änder i Eskilstuna förändrar inte vårt arbete. Närmast ska vi undersöka dödsorsaken hos de änder vi har analyserat här på SVA, säger Bernt Klingeborn.
Han understryker att det inte är något konstigt att fåglar dör. Det händer varje dag och vid SVA är det rutin att fastställa orsaken.
- Vi får in fåglar och andra döda djur året runt som vi analyserar. Parasiter och förgiftning är en vanlig dödsorsak hos fåglar.

Inga förändrade rekommendationer
Strax före helgen gick Jordbruksverket ut med en rekommendation att uppfödare i Svealand och Götaland ska ta in fjäderfän alternativt utfordra dem på skyddade platser.
Helgens analyser vid SVA förändrar inte Jordbruksverkets tidigare rekommendationer. I början av nästa vecka tar dock Jordbruksverket beslut om rekommendationerna ska bli bindande. Då kan det också komma beslut om stopp för fjäderfä på utställningar och marknader inom hela EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om