Lisa, som inte vill att vi skriver ut hennes efternamn, skulle gå och slänga soporna på måndagskvällen. När hon öppnade sophuset, som ligger i området Valsta i Märsta, såg hon hur en svans stack ut från en soppåse.
– Jag såg en lurvig bakdel och trodde det var en leksak. Men så lyste jag med mobilen och såg att det var en död katt-
– Det var hemskt. Någon hade dumpat den där som om den vore skräp, säger hon, som själv har tre katter hemma.
Hennes man lyfte ut den döda katten och la den på papper utanför sophuset.
– Då såg jag att päls var bortrakat på den tjocka magen. Kanske väntade den ungar?
Några synliga skador eller blod fanns inte på katten, berättar hon.
– Men så här gör man inte med sitt djur. För en kattägare gör det ont i själen, säger Lisa.
Lisa ringde polisen. Men där fick hon höra att ärendet inte kunde prioriteras. Istället ringde hon hyresvärden, som skickade en person att forsla bort den döda katten.
Det är inte första gången en död katt hittas i området, berättar Lisa.
– En granne till mig hittade en katt som blivit ihjälslagen i en källare. Det är hemskt om det finns någpn som går omkring och dödar katter, säger Lisa.
Själv vågar hon inte släppa ut sina tre katter längre.
– Jag är livrädd att de ska råka illa ut. Flera av mina grannar känner likadant.
När UNT når Norrortspolisen säger stationsbefälet att man för några dagar sedan fick ett samtal från en man i Märsta, som berättade att hans kompis tänkte slänga sin katt, som dött av sjukdom, i soporna.
– Mannen ville veta om det var tillåtet att slänga en död katt i soporna. Men det kändes inte som ett fall för polisen. Vi kopplas in om man misstänker djurplågeri och det gjorde vi ju inte i det här fallet som mannen ringde om, säger stationsbefälet, som vill vara anonym.
Katten som du fick samtal om, kan det vara samma som kvinnan hittade i sophuset?
– Det vet jag ju inte med säkerhet, men det skulle naturligtvis kunna vara det, säger stationsbefälet.
Vad ska man då göra med en katt som dött av naturliga skäl? Enligt Jordbruksverket får man gräva ner döda sällskapsdjur, om man följer kommunens anvisningar. Men det finns även andra alternativ.
– De flesta kommuner har i regel speciella kylrum på miljöstationerna. Där kan man lämna sina döda sällskapsdjur. Där lämnar även polisen in katter som blivit påkörda. Men först försöker vi naturligtvis få kontakt med ägarna, säger Magnus Lundqvist, stationsbefäl vid Roslagspolisen.