– Det är en jädrans konstig inställning, säger kvinnans syster Ann Ermerud. Det var hon som tog emot fakturan för trygghetslarmet under maj månad. Trots att systern gick bort den 26 april.
Ann Ermeruds lillasyster bodde ensam i Vänge. Hon hade svår diabetes samt astma och kol.
Eftersom hon bodde själv hade hon ett trygghetslarm. Larmet fick kvinnan nytta av i slutet av april. Hon hade fått en hjärtinfarkt men hann trycka på knappen innan hon föll ner på golvet. Redan inom tio minuter var hemtjänstpersonal på plats, men det fanns inget att göra. Ann Ermeruds syster blev 65 år gammal.
– Jag och min bror är väldigt tacksamma för att hon hade larmet. Hon bodde ju själv så det kunde dröjt innan någon hittat henne annars, säger Ann Ermerud.
Ann Ermerud och hennes bror Ove Larsson bor båda femton mil från Vänge och kunde därför inte lämna tillbaka trygghetslarmet förrän i mitten av maj.
Uppsala kommun tar dock betalt för varje påbörjad månad och eftersom larmet inte återlämnades innan april hunnit bli maj skickades en faktura även för maj. Kommunen har alltså inte gjort något fel men Ann Ermerud tycker ändå att det känns snopet att det faktureras för en månad då hennes syster inte längre levde.
– Det är inga svindlande summor, dödsboet kan ju betala fakturan. Men det känns lite galet, säger Ann Ermerud.
Yvonne Österholm är tillförordnad chef för samverkan och samordning på Uppsala kommun. Hon förstår att det kan verka stelbent, men att det är så här deras regelverk ser ut.
– Jag får ta med mig frågan, men det finns inga planer att ändra reglerna, säger hon.