DO granskar förbud mot modersmål
Det råder fortfarande oklarhet om medarbetare på socialtjänsten i Uppsala får tala sitt modersmål med varandra. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som uppmanar fack och arbetsgivare att förtydliga kollektivavtalet.
På enheten finns många personer med annan språkbakgrund än svensk, och de nya reglerna mötte stark kritik. En anmälan gjordes till DO. Sedan arbetsgivaren backat från kravet och meddelat att man tillsammans med facket SKTF skulle skriva in de anställdas rättigheter i avtal lades anmälningen på is.
- Vi kände förtroende för man skulle lösa saken i avtal med arbetsgivaren. Men senare har vi blivit uppmärksammade på vissa skrivningar i avtalstexten som kan vara problematiska, säger Ann-Christin Hartman, tillsynschef på DO.
DO har inga invändningar mot att det slås fast att svenska utgör officiellt arbetsspråk. Vad myndigheten är tveksam till är att svenska även sägs vara "offentlighetsspråk".
- Det är lite luddigt vad som menas med offentliga miljöer. Får man exempelvis tala något annat språk när man står och väntar på utskrift från kopieringsapparaten?
DO har nu vänt sig till SKTF och pekat på de tveksamma formuleringarna.
- Vi kommer att träffa kommunen på nytt och förtydliga överenskommelsen, säger Ahmed Karamus, regionombud på SKTF.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!