I början av maj kontaktade de tre kvinnorna som är i 20-årsåldern Bälinge Hemvård separat per telefon och anmälde intresse för den utlysta tjänsten.
Var och en fick besked om att de inte kunde få jobbet eftersom man ville ha någon som var 40 år eller äldre. En av kvinnorna som i frågasatte ålderskravet på vaktmästartjänsten fick till svar: ”Vi har en äldre man nu och det har funkat så bra så det är därför.”
Men kvinnorna var inte intresserade av jobbet. De utförde ett test på uppdrag av Örebro Rättighetscenter mot diskriminering. Samtalen bandades och nu har kvinnorna anmält Bälinge Hemvård för åldersdiskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
– Syftet med diskrimineringstestet var att kartlägga förekomsten av diskriminering i samband med etnisk bakgrund vid rekryteringar. Vi blev förvånade när vi i stället upptäckte grov åldersdiskriminering. Det var inte vad vi var ute efter att undersöka, säger Vida Paridad, ställföreträdande verksamhetschef på Rättighetscenter mot diskriminering.
Robert Wikgren, personalchef på Förenade Care som driver Bälinge Hemvård, är kritisk till metoden som har använts.
– Det är ett märkligt agerande, nästan provocerande, att ringa på platsannonser och försöka få platsansvariga att agera fel. Rättighetscentret borde lägga resurserna på andra saker, till exempel en informationskampanj om diskriminering. Man kan ifrågasätta om det handlar om diskriminering, de sökande var ju inte ens intresserade av tjänsten, säger Robert Wikgren.
– Men vi tar anmälan på allvar och vi kommer att svara DO. Det är möjligt att vi kunde ha varit tydligare i annonsen och i kommunikationen.
Metoden har tidigare fått kritik för att den kan betraktas som brottsprovokation.
– Den kritiken har förekommit men diskrimineringstester har fått godkänt som metod i rättsliga instanser. Vi genomför just nu ett nytt test i bland annat Uppsala län, säger Vida Paridad på Rättighetscenter.
Rättighetscenter finansieras av bland annat statliga medel via Ungdomsstyrelsen.
DO-anmälan efter fejkad jobbansökan
Tre personer som sökt samma tjänst som vikarierande vaktmästare på Bälinge Hemvård nekades på grund av att de var för unga. Men ansökningarna var inte på riktigt utan ingick i ett diskrimineringstest. Bälinge Hemvård har nu DO-anmälts av alla tre för åldersdiskriminering.
Sedan 1 januari 2009 är det olagligt att diskriminera på grund av ålder på arbetsmarknaden. Exempel på åldersdiskriminering kan vara om man inte får ett bidrag för att starta eget för att man är ”för gammal” eller om ens arbetsgivare säger att man visserligen har kvalifikationerna, men att man är ”för ung” för att bli chef.
Det finns undantag från förbudet mot åldersdiskriminering. Bland annat är det tillåtet att ha olika åldersgränser för avtalade pensionsförmåner med mera.
Åldersdiskrimineringsförbudet gäller inte vid handel av varor, tjänster och bostäder eller inom hälso- och sjukvården.
Källa: DO