Planen var att lyckas sälja vidare företaget fem år efter starten, men det tog bara tre år. Halo Genomics grundades av forskare med koppling till Uppsala universitet. De gjorde en snabb exit, som det heter på näringslivsspråk. På Relationsdagen i Konserthuset i Uppsala på onsdagen ska de berätta om resan.
– Vi har en helt annan möjlighet nu att ta ut vår produkt och teknik från Uppsala globalt. På egen hand är det svårt att ta sig in i USA från Europa, säger Olle Ericsson, vd som i veckan flyttar från Uppsala till San Francisco för att arbeta inom nya ägaren.
Sedan december ägs företaget av Agilent Technologies, ett amerikanskt företag med 20 000 anställda som finns representerat i alla världsdelar.
– Agilent har verksamhet på olika ställen i världen men hittills forskning enbart i USA. De hade letat länge efter något i Europa och Sverige, och hade haft ett gott öga till Uppsala. Jag tror att de gillade den attityd vi har, vi är ett ungt team med mycket energi och starta upp-känsla, säger Fredrik Dahl, forskningschef.
Tillverkningen har flyttats till Texas, och försäljning och marknadsföring sköts av andra delar av Agilent. Kvar i samma lokaler i Uppsala Science park är tolv anställda som arbetar med forskning och utveckling.
Halo Genomics idé är att underlätta analys av arvsmassa, där skräddarsydda lösningar gör att till exempel forskare lättare kan hitta och jämföra större mängder gener. Hittills har produkten använts i forskning, främst cancerforskning, men ska också kunna användas på sjukhus i klinisk diagnostik.
Under de första åren fick företaget stöd och ekonomisk hjälp av Uppsala Innovation Center (UIC) och Almi Invest. Bioteknikföretaget Olink var huvudägare vid försäljningen i höstas vid sidan av bland annat de fem grundarna.
Stödsystemet för innovativa företag i Uppsala fungerar bra, tycker de, men efter det första skedet är det svårare att hitta finansiärer som förstår sig på bioteknik.
– Vi vill ge jättemycket cred till UIC och Almi Invest som tog en stor risk. Men utmaningen i Sverige är att ta det vidare. Här finns inte professionella investerare. Vi var rätt deppiga när vi gick runt till olika aktörer, säger Fredrik Dahl.
Hur mycket pengar de fick för företaget berättar de inte. Men menar att både investerare och de själva, deras familjer och bekanta som också satsade pengar i bolaget har tjänat bra på det.
– Det är som en lott man tar, och det är kul att det blev en bra affär för investerarna, säger Olle Ericsson.