DNA-analys ändrar Grönlands historia
En unik genetisk analys av förhistoriskt hår kastar helt nytt ljus över Grönlands och norra Kanadas tidigaste historia. Människorna som levde på Grönland för 4 000 år sedan var varken förfäder till dagens eskimåer eller Amerikas indianer.
- Det är tydligt att den tidiga koloniseringen av Amerika måste ha varit en mer komplex process och skett i fler steg än vad man tidigare trott, säger docent Anders Götherström vid Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet.
På flera platser i norra Kanada och Grönland finns flertusenåriga lämningar efter den så kallade Saqqaq-kulturen. Enligt de hittills dominerande teorierna grundades den av förfäderna till antingen dagens eskimåer eller indianer, som några tusen år efter en tidigare invandringsvåg till Amerika på nytt vandrat norrut.
De nya genetiska analyserna talar för att båda teorierna är felaktiga. Med flera avancerade tekniker har forskare vid laboratorier i Köpenhamn, Uppsala, Storbritannien och Estland kartlagt hela arvsmassan i cellernas energiverk, mitokondrierna, i hårstrån från en förhistorisk boplats på Grönland.
I flera delar av den grönländska mitokondrien skilde sig ordningsföljden på DNA-byggstenarna från den i mitokondrierna hos dagens indianer eller eskimåer. Däremot liknade de mitokondrierna hos de nutida invånarna i vissa delar av Sibirien.
- Det talar för att Saqquaq-kulturen grundades av människor som invandrat över Berings sund med en annan grupp och vid andra tidpunkter än förfäderna till dagens indianer, säger Anders Götherström.
Den nya studien innebär också något av ett tekniskt genombrott när det gäller möjligheterna att kartlägga material som kan innehålla rester av mänskligt DNA.
- Detta är faktiskt första gången som ett helt, komplett mitokondriegenom från en förhistorisk människa kartlagts. För bara ett par år sedan kunde vi inte ens ta fram korta delar av så gammalt mitokondrie-DNA, säger Anders Götherström.
De nya teknikerna öppnar inte bara hel nya möjligheter att kartlägga förhistoriskt DNA från såväl människor som andra djur.
- Det finns ett stort intresse för att använda dem också vid till exempel rättsmedicinska undersökningar, säger Anders Götherström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!